Zdravlje

Zdravlje

Izliječite ekcem u toplijim krajevima

Znanstvenici su potvrdili kako čak i kratkotrajni boravak u području sa suptropskom klimom može poboljšati simptome koje izaziva atopijski ekcem.

U tromjesečno je istraživanje bilo uključeno 56 djece u dobi između četiri i 13 godina. Simptomi njihovih ekcema kretali su se od umjerenih do teških. I dok je jedna skupina djece putovala na Kanarske otoke, druga je skupina ostala u rodnoj Norveškoj.

Rezultati istraživanja su pokazali da su se simptomi kod djece koja su boravila na Kanarima poboljšali već nakon jednog mjeseca. S druge su pak strane, djeca koja su ostala kod kuće osjetila tek neznatno poboljšanje simptoma. Istraživanje je proveo dr. Kai-Hakon Carlsen sa Sveučilišta u Oslu, dok je rezultate studije objavio medicinski časopis Allergy.

Ekcem je oblik dermatitisa koji se odlikuje kronično upaljenom kožom, svrbežom ili mjehurićima na koži. Najčešće se pojavljuje na licu, ručnim zglobovima i koljenima, no nije ograničen na ta područja. Bolest pogađa između 3 i 7 posto populacije, a kod više od 70 posto pacijenata ekcem predstavlja nasljednu bolest. Najčešći je među malom djecom, no mnoga ga prerastu prije navršene druge godine. Ekcemi češće izbijaju zimi. Točan uzrok kožnih promjena nije poznat, a mogu ih pogoršati i emocionalni stresovi.

Ipak, da biste ublažili simptome ekcema, ne morate otputovati na Kanarske otoke. Dovoljno je posjetiti otok Lošinj. Ljekovitost lošinjske klime poznata je diljem svijeta. Sjajne je rezultate pokazala pri liječenju bolesti dišnih organa i kože.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo