Zdravlje

Zdravlje

Jednostavan test kojim možete provjeriti svoje stanje pluća

Foto: Shutterstock

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) je tiha ušuljavajuća upalna bolest pluća i plućnog parenhima, koja izaziva opstrukciju strujanja zraka, a uzrokuje ju dugotrajno pušenje (aktivno ili pasivno) ili udisanje zagađenog zraka kako iz okoliša tako i u zatvrenom prostoru.

Simptomi se pojavljuju postepeno kao kašalj, iskašljavanje i kratkoća daha, prvo pri naporu a kasnije i u mirovanju.

MINI TEST – BOLUJETE LI OD KOPB-a?

1. Kašljete li često više puta na dan?
2. Kad kašljete, iskašljavate li često sluz?
3. Ostajete li bez daha brže od svojih vršnjaka?
4. Jeste li stariji od 40 godina?
5. Jeste li pušač ili bivši pušač?

Ako ste odgovorili s “DA” na tri i više pitanja, potrebno je odmah posavjetovati se s liječnikom koji će vas uputiti na spirometriju, odnosno ispitivanje plućne funkcije.

Liječnica savjetuje što učiniti kad vas “ukliješti” u leđima i što nikako ne smijete raditi!

Ne postoji lijek…

Progresija bolesti se može usporiti ako se na vrijeme otkrije, adekvatno liječi te potpuno ukloni pušenje iz svakodnevnog života, odnosno smanji ili ukloni izloženost zagađenom zraku.

Trenutno ne postoji lijek za KOPB, već samo lijekovi  koji olakšavaju tegobe i usporavaju progresiju bolesti,  dok je  u najtežoj fazi bolesti kvaliteta života vrlo niska zbog ovisnosti bolesnika o kisiku koji dobiva na masku.

Zbog prirode bolesti potrebno je strogo se pridržavati liječničkih uputa kako bi se usporila progresija bolesti, izbjeglo bolničko liječenje i terapija kisikom, odnosno što više produžila dobra kvaliteta života bolesnika.

Savjet pacijentima:

Potrebno je naglasiti važnost redovitog i PRAVILNOG uzimanja lijekova u obliku pumpica, pravilnog načina disanja i iskašljavanja, što rezultira uspostavljanjem zadovoljavajuće kvalitete života.

Simptomi koronavirusa: Kako znati da imate povišenu temperaturu bez toplomjera?

Uspostavljanje određene tjelesne aktivnosti u smislu  bavljenja športom ili nekim drugim oblikom rekreacije radi poboljšanja mišićne mase i boljeg podnošenja napora.

Promjene životnih navika su potrebne odmah po postavljanju dijagnoze i one moraju biti brze i učinkovite. Najvažnije je odmah prestati pušiti jer pušenje izaziva 75% svih opstruktivnih bolesti pluća , a  svake godine 2,9 milijuna ljudi umire od posljedica KOPB-a!

Sastojci duhanskog dima oslabljuju imunitet, usporavaju trepetljke na sluznici dišnog sustava pa se otrovi duže zadržavaju u dišnom sustavu, a oslabljeni imunitet odgovoran je za povećanu osjtljivost pušača i bolesnika od KOPB-a na sve respiratorne infekcije.

Zato je vrlo važna zaštita čestim i temeljitim pranjem ruku, važno je izbjegavati bliske susrete s ljudima koji su prehlađeni ili imaju gripu i  svake se godine u jesen obavezno cijepiti protiv gripe i pneumonije.

Autor: Ivana Prpić Znidarčić, dr. med. spec. OM, Dom zdravlja Samobor

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo