Zdravlje

Zdravlje

Kada je vrijeme za operaciju nosa ili sinusa?

shutterstock

Nos i sinusi čine jednu cjelinu koja ima nekoliko važnih funkcija bez kojih zdravlje čovjeka može biti poremećeno. Najvažnija funkcija je svakako disanje, ali i osjet mirisa, a za neke i vanjski izgled nosa utječe na fizičko i psihosocijalno zdravlje.

Poremećaji disanja

Sluznica nosa po građi je takva da omogućuje čišćenje, vlaženje i grijanje zraka kojeg udišemo. Pri urednoj funkciji nosa zrak koji udišemo je optimalno pripremljen da ne opterećuje ždrijelo, grlo, dušnik i konačno pluća. Sluznica nosa je prva barijera prodoru štetnih čestica zraka u pluća pa u nosu često dolazi do alergijske reakcije s inhalacionim alergenima ( pelud, kućna prašina, itd.) te dolazi do dobro poznatih simptoma s kihanjem i obilnim vodenastim iscjetkom iz nosa. Organizam se brani oticanjem sluznice nosa, time dolazi do zaprečavanja drenaže normalne sluzi iz sinusa što uzrokuje često i upale (virusne i bakterijske ) s glavoboljama, gnojnim iscjetkom, gubitkom osjeta mirisa. Kronične i ponavljane tegobe često dovode do promjene oblika sluznice u polipe. Postoje i stanja koje zovemo vazomotorni rinosinuitisi koji su slični po simptomima alergijskim, ali nisu uzrokovani alergijskom reakcijom već preosjetljivošću na nagle promjene okolne temperature, naročito hladnoća. 

Prirođene deformacije i ozljede nosa u djetinjstvu ili kasnije česti su uzroci otežanog disanja zbog iskrivljenja hrskavica i kostiju nosne pregrade i piramide vanjskog nosa. 

Kako ustanoviti glavni uzrok bolesti nosa i sinusa?

Iscrpna anamneza i podaci o vrsti, vremenu nastanka, učestalosti i nasljednoj sklonosti tegobama vrlo su važni za određivanje dijagnoze. Mora se ustanoviti prvenstveno je li disanje kroz nos otežano zbog funkcionalne zapreke (oticanje sluznice, polipi) ili deformiranih kostiju i hrskavice u nosu. Najbolja dijagnostička metoda je fiberendoskopija nosa i sinusa. To je neinvazivna i dobro podnošljiva pretraga kojom se detaljno može pregledati cijela nosna šupljina uključujući i otvore sinusa. Dolazi u obzir i rendgensko snimanje (klasično, CT) koje može nadopuniti endoskopski nalaz.

Koje su mogućnosti liječenja?

Kod alergijskih uzroka prvi je korak spriječiti kontakt alergena s nosnom sluznicom što je kod inhalacionih alergena vrlo teško. Ukoliko se ustanovi funkcionalan poremećaj vrijedi pokušati lijekovima uspostaviti uredno disanje. Najčešća sredstva su razni sprejevi i kapi za oči. Kod deformacije kostiju i hrskavica lijekovi ne pomažu već se operacijom mora omogućiti uredno disanje i drenaža sekreta iz sinusa. Samo operacijom mogu se odstraniti polipi ili reducirati zadebljana sluznica. Kod sinusa operacijska indikacija se pojavljuje kod suženih otvora sinusa u nos, kod cističnih formacija u sinusima koje treba odstraniti. Već niz godina dominira FESS (funkcionalna endoskopska sinusna kirurgija) kojom se vrlo precizno i kontrolirano može prikazati gotovo svaki dio sinusnih šupljina i time sigurnije operirati u tim prostorima i postići željeni rezultat uz bitno manje razaranje okolnog tkiva.

Može li se istovremeno operirati nos i funkcionalno i estetski?

Ovdje moramo svakako spomenuti i vanjski izgled nosa koji, ako je ružan, bitno utječe na psihosocijalno zdravlje neke osobe. Izgled piramide nosa često je povezan i s otežanim disanjem. Estetsku korekciju nosa može se i treba istovremeno učiniti s korekcijom disanja ako postoji jer se time jednom anestezijom i bolovanjem mogu riješiti oba problema. Mora se naglasiti da ovakve operacije nosa zahtijevaju veliko iskustvo operatera. Najeduciraniji za operacije nosa su otorinolaringolozi rinokirurzi jer sagledavaju nos kao funkcionalnu i estetsku cjelinu.

Upala sinusa: zašto nastaje, simptomi i najbolji načini liječenja

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo