Zdravlje

Zdravlje

Kako spasiti vezu?

Više se ne sjećate sretnih dana, držanja za ruke i šetnji gradom. Jedino što vam pada na pamet su svađe, propuštene obveze i verbalni napadi. Koliko dugo možete tako izdržati?

Samo bajke završavaju rečenicom “i živjeli su sretno do kraja života“. U stvarnosti, “živjeli su radeći na svojoj vezi do kraja života“. Kad-tad, većina odnosa će se ohladiti i vi ćete promijeniti gledište o svim malim problemima koji će postati veliki. Kako oni ne bi bili nepremostivi, morate se potruditi i rješavati sve poteškoće na koje nailazite redom.

Emocionalna udaljenost, nerazumijevanje, pričanje zidu… pronađite način kroz sve ovo i zborite se za dobar i kvalitetan odnos. Kako?

Prestanite okrivljavati partnera

Ako neprestano prebacujete krivnju na partnera i krivite ga za ovo i ono, možda je problem u – vama! Najlakši način nošenja s problemom je pobjeći od njega, ne pogledati istini u oči i reći “nisam kriv”. Kada je većina svađa u pitanju, partneri krive jedno drugo “ti nikada nećeš…” ili “ti uvijek…“. Procijenite situaciju objektivno i sagledajte ju kao da je riječ o strancima, a ne vama. Biste li i dalje zadržali isto stajalište?

Problem nikako ne može uzrokovati samo jedna osoba, potrebne su akcija i reakcija.

Preselite se iz prošlosti u sadašnjost

Ako čest zbrajate partnerove greške i prisjećate ih se svako malo ili čim iskrsne neki problem, to više govori o vama nego o partnerovim postupcima. Ako se nakon svake svađe prisjećate svih “grijeha” ili greški i pobjedonosno uzviknete “evo ga opet!“, nikako se ne možete pomiriti sa prošlošću.

Jedini način na koji možete spasiti svoju vezu ili brak je da pustite prošlost na miru. Dok god lamentirate o onome što je bilo, a niste iz toga izvukli pouku, ne možete mirno nastaviti sa svojim životom, kočite se i samim time kočite drugu osobu.

Ostavite teret pritužbi, prigovora i optužbi iza sebe. Jedino tako ćete moći živjeti u sadašnjosti.

Ponovno se zaljubite

Pri tom ne mislimo da biste se trebali zaljubiti u nekog novog, nego u svog partnera. Sjetite se što vas je privuklo jedno drugome. Pa te su osobine još uvijek tu, samo su im dodane nove crte i nove obveze.

Prisjetite se kako ste se ponašali prije nekoliko godina, što se radili i koje su vam bile mogućnosti, a koja ograničenja. Možda je bilo sve lakše kada niste imali kredit za stan, dvoje djece i dugi radni dan. Priznajte si kako su stvari bile jednostavnije, ali ako poradite na svom odnosu, time će stvari biti vrjednije i važnije sada.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo