Zdravlje

Zdravlje

Koje bolesti prenose krpelji i kako ih skinuti?

Bez obzira planirate li dan provesti u prirodi ili šećete svog kućnog ljubimca parkom ili nasipom rijeke, stručnjaci imaju nekoliko savjeta.

S proljećem provodimo više vremena u prirodi i na otvorenom, a to za sobom povlači i viši rizik od opasnosti koje predstavljaju krpelji. No, nemojte misliti kako su krpelji samo prijetnje planinarima i izletnicima: postali su uobičajena pojava u gradskim parkovima i tik ispred naših domova. Za njihovu aktivnost vrlo je važna
temperatura i vlažnost, zbog čega su
najbrojniji i najaktivniji u proljeće i početkom ljeta.

Krpelji su člankonošci koje karakteriziraju mala i
kratka kliješta sa štipaljkama pomoću kojih mogu probušiti kožu domaćina (čovjeka ili životinje) te tako doći do krvi koju sišu. Riječ je o sporim parazitima koji ne skaču s drveća niti ne lete. Obično se skrivaju ispod listova trave ili u grmlju gdje čekaju domaćina. S obzirom na oblik svog tijela, lako se “kreću” na vjetru, koji ih prenosi do potencijalnog izvora krvi. Jednostavno se prime za odjeću ili kožu
prolaznika (ili krzno, ako je riječ o životinji). Na domaćinu krpelji
neko vrijeme traže najbolje mjesto za hranjenje, gdje je obično koža tanja (područje pazuha ili prepona); pričvrste se na
kožu, utaknu rilce te se hrane krvlju.

Rilce krpelja je vrlo oštro i
uključuje unazad okrenute izrasline s kojima se čvrsto prihvati u kožu i
vrlo ga se teško može ukloniti.

Koje bolesti prenose krpelji?

Krpelji prenose nekoliko bolesti od kojih su u našim krajevima najčešće
meningoencefalitis, borelioze, babezioze i erlihioze. Sve te bolesti su
opasne i zahtijevaju liječenje, a za uspješan oporavak ključno je
reagirati na vrijeme.

“Simptomi ugriza krpelja šaroliki su, ovisno o bolesti, a najčešće uključuju vrućicu, crvenilo područja ugriza, groznicu, opću slabost sličnu gripi, povraćanje, bol u mišićima i glavobolju. Reakcija kože može se pojaviti odmah nakon ugriza (crveni prstenasti oblik oko mjesta ugriza), no ostali simptomi ne moraju nužno biti prisutni istog trena, nego se mogu javiti i do nekoliko dana kasnije. Sve simptome koji se mogu povezati s bolestima koje prenose krpelji treba smjesta prijaviti liječniku!”, upozorio je Krunoslav Pužar, dr. med. vet.

Kako ukloniti krpelja?

“Nije preporučljivo krpelja ukloniti pincetom, jer se javlja mogućnost ostavljanja rilca u samoj koži domaćina. Umjesto nje, upotrijebite prikladne alate, kao što je Tick Twister – u obliku kuke s područjem za zahvaćanje krpelja, što omogućuje njegovo lagano uklanjanje iz kože rotacijom”, objasnio je Krunoslav Pužar, dr. med. vet.

Savjeti za siguran boravak u prirodi

Bez obzira planirate li dan provesti u prirodi ili šećete svog kućnog ljubimca parkom ili nasipom rijeke, stručnjaci imaju nekoliko savjeta:

  • Nosite prikladnu odjeću i obuću: duge rukave i nogavice te cipele, a ne sandale
  • Lakše ćete zamijetiti krpelja ako nosite svjetliju odjeću
  • Po povratku kući detaljno pregledajte kućnog ljubimca i sebe. Obratite pozornost na kosu, područje iza koljena i leđa (zamolite nekoga da vam pomogne pregledati nedostupna mjesta)
  • Pregled ponovite sljedećeg dana jer, dok je gladan, krpelj je sitan i
    teško uočljiv. Kada se najede, višestruko poveća svoj volumen, čak do
    dvjesto puta.

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo