Zdravlje

Zdravlje

Liječenje raka pluća: Postoje mjerila koja pokazuju tko je kandidat za pametne lijekove i imunoterapiju

Shutterstock

Na Jordanovcu se trenutačno provodi više kliničkih ispitivanja za metastatski karcinom pluća, što je odlična prilika da se dobiju najnoviji lijekovi.

Da karcinom pluća postane kronična bolest, to je cilj medicine i struke za ovu tešku i smrtonosnu bolest čiji je problem kasno otkrivanje. Otkriva se u poodmakloj fazi kada izlječenje više nije moguće, a oboljeli dugo vremena nemaju nikakvih simptoma. No, razvojem novih lijekova preživljenje se bitno promijenilo te je karcinom pluća kao smrtonosna dijagnoza s kojom se živjelo kraće od godinu dana postao kod nekih pacijenata bolest s kojom se živi i deset godina od dijagnoze.

Kako se otkriva rak pluća? Liječnici s Jordanovca objašnjavaju postupak

U posljednjih desetak godina dogodio se izniman napredak i razvoj imunoterapije koji je doveo do otkrića novih lijekova. To su pametni lijekovi, a drugi je iskorak imunoterapija. To je toliko važno da je za taj pronalazak samo godinu i pol nakon uvođenja dodijeljena Nobelova nagrada. Mi sada već koristimo nešto što je uvedeno tek prije šest, sedam godina i to je izniman napredak kod oboljelih koji su kandidati za imunoterapiju. Njih je gotovo 50 posto živo nakon pet godina, a petogodišnje preživljenje je u ovom trenutku manje od deset posto sa svim stadijima bolesti. S imunoterapijom u određenoj populaciji dođete do petogodišnjeg preživljenja, objašnjava prof. dr. sc. Marko Jakopović, pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Pametni lijekovi i imunoterapija nisu za svakog oboljelog, postoje mjerila prema kojima se procjenjuje tko je od oboljelih kandidat za te oblike liječenja i sam put liječenja. Kako će pojasniti prof. Jakopović, molekularnim profiliranjem ocijeni se tko je kandidat za pametne lijekove, a određivanjem konkretnog markera tko je za imunoterapiju. Oboljeli kojima je vidljivo manje od 50 posto tumorskih stanica su kandidati za kombinaciju pametnih lijekova i imunoterapije, a svi bolesnici koji su prošli prvu liniju liječenja kandidati su za liječenje imunoterapijom u drugoj liniji.

Stvarno je dostupna vrlo moderna terapija koja može promijeniti ishod i tijek same bolesti, a u ovoj godini očekujemo uvrštenje još nekih imunoterapijskih lijekova za liječenje karcinoma pluća malih stanica i stadija tri karcinoma pluća koje dosad nismo imali. Karcinom pluća malih stanica je iznimno pušački karcinom i terapija je jednaka gotovo desetljećima. No, prošle su godine objavljeni rezultati dvaju kliničkih istraživanja, govori dr. Jakopović dodajući da smo po ovom pitanju, dostupnosti terapije za karcinom pluća, među top deset zemalja Europe i svijeta te da su u Hrvatskoj dostupni praktički svi lijekovi za tu bolest.

Dakle, svi pacijenti u Hrvatskoj koji imaju indikaciju imaju dostupnu ovakvu terapiju te je uvrštavanje lijekova na Listu lijekova HZZO-a pokazatelj da je, kako kaže prof. Jakopović, država prepoznala značenje karcinoma pluća.

Uza sve već dosad poznate podatke o pojavnosti i visokoj smrtnosti, u Hrvatskoj se karcinom pluća javlja u prosjeku od pet do deset godina ranije nego što je to primjerice u Americi. Kod nas je srednja dob obolijevanja od te bolesti 60 godina, češće obolijevaju muškarci, no sve se više karcinom pluća javlja i u žena. Dolaze nove terapije i ciljano liječenje te se i na Jordanovcu trenutačno provodi više kliničkih ispitivanja, konkretno za metastatski karcinom pluća.

Naše bolesnike i njihove obitelji ne bi trebalo biti strah kliničkih ispitivanja jer je to odlična prilika da se dobiju najnovije lijekove. Ljudi se boje da su pokusni kunići, no svi vodeći centri na svijetu imaju 80 posto bolesnika na kliničkim ispitivanjima i to je način na koji također pokušavamo uvesti nove lijekove, poručuje dr. Jakopović dodajući da pacijenti svakako trebaju sa svojim onkologom razgovarati o mogućnosti imunoterapije.

Pravi rezultati novih lijekova i ovakvih metoda liječenja raka pluća tek će se vidjeti idućih godina tijekom kojih će se sigurno i dalje razvijati nove terapije. Veće su to mogućnosti za mnoge oboljele s obzirom na to da se ova bolest u pravilu kasno otkriva. Tek oko 20 posto karcinoma pluća otkrije se u ranoj fazi bolesti kada je moguće kirurško liječenje koje ima visok uspjeh, od 80 do 90 posto, izlječenja. To više je važno bolest otkriti što prije.

Karcinom pluća: Hrvatska kreće u ozbiljnu borbu s ovim rakom, a znate li prepoznati simptome?

Ivana Rimac Lesički

Foto: Robert Anić/Pixsell, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo