Zdravlje

Zdravlje

Meso, jaja, gljive, riba… Neke se namirnice ne smiju prati prije kuhanja

Shutterstock

Možda niste znali, ali jaja se ne smiju prati!

Piletina

Piletinu koju kupimo u dućanu većina nas pere zbog sluzi koja se po njoj nalazi, ali prema pisanju stručnjaka, sigurnije je uništavati bakterije pripremom na visokim temperaturama.

Nakon provjere jedne studije, zaključilo se kako se kod osoba koje piletinu peru prije kuhanja u sudoperu zadržalo oko 60 posto bakterija , a njih 26 posto je te iste bakterije prebacile u salatu. 

Kupovne, oprane salate

Ako na vrećicama piše da su već oprane, nema potrebne ponovno ih prati.

Stučnjak otkriva koji je dio našeg doma najprljaviji i kako napraviti sredstvo za čišćenje

Jaja

Prije nego se jaja izlegnu, sadrže tanku ovojnicu koja ljusku štiti od bakterija. U komercijalnoj proizvodnju jaja se peru ali tako da spomenuta ovojnica ostane netaknuta. Pranjem jaja kod kuće nećete odstraniti bakterije već ih pustiti unutar ljuske. Čuvajte jaja u hladnjaku i termički ih obradite prije konzumiranja.

Crveno meso

Ne možete bakterije odstraniti pranjem mesa jer se neke od njih nalaze duboku u njemu, a one koje izađu na površinu će onečistiti sudoper i sve što je u njemu. Najsigurniji način je meso dobro ispeći.

Gljive

Američka agencija za sigurnost hrane uvijek daje preporuku da se ne moraju prati namirnice na kojima to ne piše. Gljive se ponašaju kao spužva kada su u kontaktu s vodom pa ako su vam ruke kontaminirane velika je šansa da će bakterije ući u gljivu. Opcija je da ih namočite u čistu vodu nekoliko minuta te isperete.

Napravite sami sredstvo za čišćenje voća i povrća

Riba

Riba je u istoj kategoriji kao crveno meso i piletina – ako ih perete bakterije ćete raširiti po cijeloj kuhinji. Kuhajte ih i pecite.

Tjestenina

Ne postoji razlog zašto bi se tjestenina trebala prati prije korištenja jer se ionako kuha u vreloj vodi.

Avokado

Iako se avokadu ne skida kora, možete bakterije s površine prenijeti u komade koje ćete narezati. 

Lubenica i dinja

Ovo voće raste iznad zemlje pa će pesticidi i mikroorganizmi lako doći u kontakt s njima. Operite ih dobro prije nego razrežete.

Grejp, pjena za brijanje, prašak za pecivo… Neobični i učinkoviti trikovi za čišćenje kuće

Grah

Bilo da se nalazi u konzervi ili u vrećici, sigurni su za upotrebu i bez pranja, ali suhi grah nećete uništiti ako ga isperete i tako ga riješite prašine. Ne ispirite grah iz konzerve jer ćete tako uništiti i neke hranjive stvari. 

Kako prati ove namirnice?

Prvo operite dobro ruke sapunom i toplom vodom. Obrišite ruke papirnatim ručnikom. Koristite četkicu za čišćenje povrća i voća. Brokulu, kelj i salatu jednostavno namočite u čistu vodu 2 minute.  Borovnice isperite destiliranom vodom prije upotrebe.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo