Zdravlje

Zdravlje

Mjerenje tlaka na obje ruke moglo bi vam spasiti život

Kada mjerite krvni tlak, učinite to za obje ruke. Na ovaj biste način mogli otkriti rani znak bolesti srca!

Bolesti srca vodeći su uzrok smrtnosti u našoj zemlji. U svijetu godišnje umire preko 17,3 milijuna ljudi, što prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije predstavlja udio od 30 posto svih smrtnih ishoda zabilježenih diljem svijeta. Međutim, u Hrvatskoj od svih umrlih njih oko 50 posto umire od bolesti srca i krvnih žila.

Najčešće, simptomi koji upozoravaju na probleme sa srcem ne pobuđuju u nama veliku pozornost ili nisu u velikoj mjeri primjetni – sve dok nije prekasno. Svojim najnovijim istraživanjem harvardski su stručnjaci potvrdili kako mjerenje krvnog tlaka u obje ruke može pomoći liječnicima primijetiti prikrivenu bolest srca.

Oni su izmjerili tlak gotovo 3400 ispitanika, i to na obje ruke, koji su naizgled bili zdravi, a prosječno stariji od 40 godina. Malene razlike u očitanju tlaka na lijevoj i desnoj ruci smatraju se normalnima, tako je u ovoj studiji sistolički tlak varirao oko pet jedinica. Međutim, kod deset posto ispitanika javila se razlika od deset jedinica, a upravo su ove osobe bile 38 posto sklonije srčanom i moždanom udaru te problemima povezanima s njima u sljedećih 13 godina.

Stručnjaci smatraju da je arterija koja opskrbljuje ruku krvlju na kojoj je iščitana veća vrijednost najvjerojatnije začepljena masnoćama, što može objasniti veliku razliku u očitanju krvnog tlaka. To je znak da arterije u srcu i mozgu također postaju začepljenima, što povisuje izglede za srčani ili moždani udar.

Prepoznajte rizične čimbenike srčanih bolesti!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo