Zdravlje

Zdravlje

Mnogi sportaši prerano obole ili umru od bolesti na koje se moglo utjecati

Sportskoj endokrinologiji – koja ne samo da može osigurati i očuvati zdravlje tijekom i nakon prestanka bavljenja sportom nego i znatno unaprijediti etičnost sporta i sportske rezultate – pridaje se malo pozornosti i u svjetskim razmjerima, a tu važnu granu sportske medicine u Hrvatskoj želi afirmirati dr. Božidar Perić.

Život sportaša prepun je izazova, no u javnosti se malo govori o razdoblju nakon prestanka bavljenja sportom, kada osobe koje su godinama vodile aktivan, zdrav život nerijetko odjednom prerano obole od bolesti na koje se moglo utjecati.

Debljina je jedan od čestih uzroka kardiovaskularnih bolesti – izračunajte svoj rizik

Naime, kada govorimo o sportskoj medicini, najčešće se spominju grane medicine poput kardiologije, fizijatrije, ortopedije ili traumatologije dok se malo govori o endokrinološkom i internističkom dijelu koji, ne samo da može osigurati i očuvati zdravlje tijekom karijere i nakon aktivnog prestanka bavljenja sportom nego i znatno unaprijediti etičnost sporta i sportske rezultate.

Važnost preventivne medicine

O sportskoj endokrinologiji nema mnogo znanstvenih radova ni u svijetu, a jedan od pionira te medicinske grane u Hrvatskoj je dr. Božidar Perić, spec. internist i suosnivač Poliklinike Perić-Staničić, zagrebačkog Centra za bolesti štitnjače, dijabetes i metabolizam s kojim smo razgovarali o važnosti preventivne medicine za sportaše, ali i za opću populaciju.

Porast pretile djece u Hrvatskoj – što roditelji rade krivo?

Cilj nam je stručnim i kvalitetnim profesionalnim pristupom usmjeriti i educirati sportaše, kako rekreativce tako i profesionalce, na važnost redovitih preventivnih i ciljanih kliničkih pregleda te kontrolu hormonskog statusa. Ovisno o rezultatima nalaza, indicira se daljnja obrada radi preveniranja najčešćih poremećaja rada žlijezda s unutarnjim lučenjem, kao i komplikacija do kojih u kontekstu toga može doći. Neke najčešće internističke i endokrinološke bolesti možda se neće toliko očitovati dok je sportaš aktivan, no kad sportska aktivnost prestane, a to je najčešće nakon 30-e, do čega u pravilu dolazi naglo, takve osobe prerano obole ili čak umru od bolesti na koje se moglo utjecati, objašnjava i dodaje: 

“Ideja je ponuditi ciljanoj skupini, a to su sportaši rekreativci i profesionalci, vrhunsku zdravstvenu uslugu u domeni sportske endokrinologije. To je medicinski segment koji u sklopu sportske medicine u najvećoj mjeri još nije ciljano ni na odgovarajući način zastupljen, a gdje, gledano sa stručne strane, postoji dosta prostora za očuvanje i unapređenje zdravlja sportaša, ponajprije profesionalaca. Profiliranjem sportske endokrinologije u našem centru objedinjeno i ciljano pristupalo bi se provedbi preventivnih mjera, dijagnostici i liječenju najčešćih bolesti, poput povišenog krvnog tlaka, inzulinske rezistencije, šećerne bolesti, svih oblika poremećaja rada štitnjače i drugih žlijezda s unutarnjim lučenjem poput hipofize, nadbubrežne žlijezde i spolnih žlijezda. Ova razina zdravstvene usluge ne uključuje kirurške tretmane ni rehabilitaciju”, objašnjava dr. Perić, napominjući kako se u određenim sportovima praćenim izrazitim fizičkim naporom, u žena javljaju ozbiljni poremećaji u radu štitnjače i spolnih žlijezda.

5 ranih simptoma raka gušterače koje ne smijete ignorirati

Neredoviti menstrualni ciklusi

Osim bolesti štitnjače koje su najčešće, različiti poremećaji rada spolnih žlijezda dovode do neredovitih menstrualnih ciklusa ili njihova potpunog izostajanja, što može prouzročiti neplodnost. Osim redovitih antidopinških kontrola, nužno je stalno upozoravati na oprez pri konzumaciji najrazličitijih preparata i napitaka zbog nedovoljno poznatih i potencijalno vrlo štetnih učinaka na zdravlje. Svjedoci smo i sve češćih kardiovaskularnih bolesti koje ne zaobilaze ni mladu populaciju, a sportaši nisu u tome iznimka.

I nedavna, iznenadna smrt nogometaša Fiorentine, 31-godišnjeg Davidea Astorija, zbog zatajenja srca, nije toliko rijetka pojava koliko se na prvi pogled možda čini.

6 ranih simptoma koji otkrivaju da vam je šećer JAKO povišen

Druga važna karika sportske endokrinologije jest ona edukativna, koja se treba primjenjivati i na profesionalce i na amatere. Svima njima važno je objasniti koje su konkretne prednosti bavljenja sportom sa zdravstvenog stajališta, na koji način provoditi vježbe te kako individualizirati i optimizirati bavljenje sportom radi postizanja idealnog omjera aerobnog i anaerobnog opterećenja organizma. Nužno je u sklopu individualnog, ali i grupnog pristupa, prepoznati i ukazati na neke nepravilnosti i pogreške prilikom bavljenja sportom, a sve radi očuvanja ukupne hormonske ravnoteže koja je, uz velik trud i odricanje, jedan od osnovnih preduvjeta postizanja vrhunskih sportskih rezultata, objašnjava liječnik.

Sportska medicina je interdisciplinarna; uz već etabliranu sportsku traumatologiju, ortopediju, kirurgiju i rehabilitacijsku medicinu, cjelovitoj slici nedostaje još internistički i endokrinološki pristup.

“Osim do sada spomenute metodologije praktične primjene sportske endokrinologije, ovaj inovativni i ciljani pristup podrazumijeva i svakodnevno ukazivanje na to što je doping, kako različiti preparati korišteni radi bržeg postizanja rezultata štete na duge staze, čime promoviramo i sportsku etičnost”, kaže dr. Perić i naglašava kako je preventiva najučinkovitiji lijek za mnoge bolesti današnjice koje su zbog suvremenog ubrzanog načina života sve alarmantnije s obzirom na sve nižu dobnu granicu njihova javljanja.

Ovo su simptomi raka koji se najčešće ignoriraju

D. Petrov/Ordinacija.hr magazin

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo