Zdravlje

Zdravlje

Može li cink biti oružje u borbi protiv koronavirusa i u kojim ga namirnicama pronaći?

Foto: Shutterstock

Na prvi znak prehlade većina će posegnuti za cinkom, a sada istraživanja savjetuju da bi ovaj nutrijent mogao imati značajan utjecaj na ishode bolesti COVID-19.

Istraživanja provedena u Španjolskoj, predstavljena na Europskoj koronavirus konferenciji, govore kako pacijenti oboljeli od COVID-19 bolesti, a kod kojih je primijećen manjak cinka, teže se oporavljaju od onih koji nisi u toj skupini.

“Niže razina cinka u organizmu su povezane s jačim upalama tijekom infekcije i dr. Roberto Guerri-Fernandez iz bolnice Del Mar u Barceloni. Jedan je stručnjak iz Amerike komentirao kako takav podatak ima smisla.

Dugo se smatralo kako cink jača imunološki sustav, a moguće je objašnjenje ove studije da on ima protuupalno djelovanje koje djeluje kao zaštita“, pojašnjava pulmolog dr. Len Horovitz, iz bolnice Lenox Hill u New Yorku.

Stomatolozi objasnili četiri načina kako koronavirus loše utječe i na vaše zube

U novoj studiji je cijeli tim stručnjaka pratio ishode laboratorijskih nalaza kod 249 pacijenta primljenih u bolnicu s dijagnozom COVID -19 u ožujku i travnju. Pacijenti su imali 63 godine, a 21 posto je na žalost od posljedica bolesti preminulo.
Kod svih su se pacijenta mjerile razine cinka u organizmu, a prosječna vrijednost je bila oko 61 mikrogram u decilitru krvi.

No, kod osoba koje su preminule, razina cinka u krvi je bila puno niža, otprilike 43 mikrograma po decilitru, stoji u rezultatima istraživanja. Za usporedbu, razina kod onih koji su preživjeli je bila oko 63 mikrograma u decilitru. Uz to, najviše razine cinka u krvi su povezane s nižim razinama pro-upalnih proteina kod pacijenta s infekcijom, stoji u istraživanju.

Zaključak bi bio taj da nakon uključivanja faktora kao što su godine, spol i ozbiljnost dijagnoze, ozbiljnost stanja i oporavka, svaki mikrogram cinka u jedinici krvi (do 500 ml) je povezan sa 7 posto manjom šansom da će pacijent umrijeti dok je na bolničkom liječenju.

Mogu li se simptomi bolesti COVID–19 pojaviti i odmah nestati?

Ipak, rezultati ne mogu dokazati uzrok i posljedice, a studija se bazirala na malo broju ispitanika, pa su naravno potrebne i daljnje studije kako bi se vidio pravi terapeutski učinak cinka, izjavili su autori na konferenciji.

U kojim se namirnicama krije cink?

Jedan od najboljih izvora cinka u prehrani čovjeka jest crveno meso. Konzumacijom oko 100 grama crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Cink iz crvenog mesa smatra se izrazito iskoristivim jer čak i male količine crvenog mesa u prehrani povećavaju apsorpciju cinka iz svih ostalih prehrambenih izvora cinka kao što su mahunarke i drugo povrće poput brokule, cvjetače, kelja i kupusa.

Raznovrsna prehrana je imperativ za osnaživanje imuniteta, a uz lagano dinstano povrće,  komad crvenog mesa organizmu će dati potrebnu snagu za borbu u hladnim jesenskim danima.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo