Zdravlje

Zdravlje

Muči vas nesanica? Pripazite na srce!

Osobe koje pate zbog nesanice trebale bi provjeravati zdravlje svog srca. Naime, one su izložene povišenom riziku od zatajenja srca, tvrde norveški istraživači.

Stručnjaci Odsjeka za javno zdravstvo Sveučilišta znanosti i tehnologije iz Trondheima pratili su preko 54.000 osoba starih između 20 i 89 godina kroz razdoblje od 11 godina. Ustanovili su kako su osobe koje su patile od tri simptoma nesanice više nego trostruko sklonije srčanom zastoju usporedno s osobama koje ne muči loš san.

“Povezali smo rizik od zatajenja srca s tri glavna simptoma nesanice, uključujući poteškoće prilikom tonjenja u san, probleme spavanja te izostanak osjećaja svježine ujutro. Ustanovili smo kako osobe koje pate od nesanice imaju povišen rizik od zatajenja srca, a ispitanici koji imaju sva tri simptoma nesanice su izloženi znatno višem riziku”, objasnio je Lars Laugsand, voditelj studije objavljene u časopisu European Heart Journal.

Napomenuo je kako je njegov tim ustanovio vezu između ovih dviju pojava, ali ne i uzročno-posljedičnu vezu. Naime, stručnjaci ne mogu u potpunosti znati da nesanica zapravo izričito uzrokuje zatajenje srca. “Nije nam još uvijek jasno zašto je nesanica povezana s povišenim rizikom od zatajenja srca. Imamo neke indikacije da bi uzrok mogao biti biološki, a jedno moguće objašnjenje tvrdi kako nesanica aktivira odgovor stresa u tijelu koji se može negativno odraziti na funkcije srca”, zaključio je čelnik studije.

Spavajte kao beba!

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo