Muči vas proljev? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Muči vas proljev?

Proljev je simptom bolesti, a najčešće ga uzrokuju virusi, bakterije, paraziti i pokvarena hrana. Često je bezopasan i nestaje sam od sebe nakon nekoliko dana.

Djeci i starijim ili bolesnim osobama proljev može, kroz masovno gubljenje tekućine i soli iz organizma, nanijeti teške smetnje u organizmu. Proljev se dijagnosticira ukoliko je stolica česta, vodena ili rijetka. Ukoliko traje duže, radi se o kroničnom proljevu.

Uzroci proljeva

Osim spomenutih, postoji još niz uzročnika proljeva, a među njima se nalaze stresne situacije i nervoza, problem probave, alergije ili loše podnošenje namirnica poput laktoze i šećera. Proljev možete dobiti i od određenih lijekova.

Liječnika posjetite ukoliko:

  • proljev traje više od pet dana,
  • ako je stolica krvava ili jako tamna,
  • kod pojave visoke temperature,
  • kod nesvjestice, slabosti i umora,
  • kod dehidracije,
  • kod jakog proljeva nakon putovanja.

Kako zaustaviti proljev

Prvenstveno je bitno piti dovoljno tekućine kako biste izbjegli dehidraciju, izbjegavajte mliječne proizvode jer se oni teško probavljaju. Izbjegavajte masnu i slatku hranu, umjesto toga jedite dvopek, banane i rižu i slane štapiće. Najvažnije je nadoknaditi tekućinu i soli koji su izgubljeni proljevom.

U najčešćem slučaju proljev prođe sam od sebe nakon nekoliko dana, a ako se to ne dogodi reagirajte brzo i posjetite liječnika.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo