Zdravlje

Zdravlje

Nemate visoki tlak, ali ponekad je povišen? Evo zbog čega i zašto ne smijete uzimati lijekove

Je li vam se dogodilo da vam je krvni tlak visok iako inače s njim nemate problema? Liječnik otkriva koji su uzroci te pojave

Od povišenog krvnog tlaka pati od 30 – 40 posto opće populacije, a na regulaciju tlaka utječu i naša emocionalna i psihička stanja.

Je li normalno da nas u određenim trenucima mući visoki krvni tlak i zašto nam se to događa, upitali smo dr. Dražena Šebetića, kardiologa.

“Arterijski tlak reguliran je različitim regulatornim mehanizmima, neurovegetativnim, hormonskim i slično, svaka situacija tzv. stresa bilo psihičke ili fizičke naravi u pravilu može dovesti do porasta arterijskog tlaka osobito sistoličkog tlak. U fizičkom naporu normalno je da sistolički tlak poraste, a dijastolički ostane isti ili malo padne. Slično je i kod psihičkog uzbuđenja, odličan primjer je tlak bijele kute koji nastupa prilikom mjerenja u liječničkoj ordinaciji. To se može dogoditi i osobama koje imaju već postavljenu dijagnozu arterijske hipertenzije ali i potpuno zdravim osobama. Ako je iznenadni porast tlaka izazvan psihičkim uzbuđenjem ili stresom nije ispravno liječiti ga lijekovima za visoki tlak nego je ispravno smanjiti razinu stresa i uzbuđenja ako je moguće. Ako to nije moguće bez upotrebe lijekova tada u suradnji s liječnikom treba u takovim situacijama koristiti lijekove iz skupine anksiolitika”, pojasnio je liječnik.

5 ranih simptoma raka gušterače koje ne smijete ignorirati

A. A.

Foto: SHutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo