Zdravlje

Zdravlje

Novi načini liječenja pružaju nadu za očna oboljenja

Iako senilna makularna degeneracija već sada predstavlja vodeći uzrok gubitka vida kod osoba starijih od 60 godina, stručnjaci vjeruju kako će se broj oboljelih u narednim desetljećima dodatno povećati.

Međutim, vijest da znanstvenici proučavaju ili razvijaju nekoliko novih lijekova, trebala bi značiti da će specijalisti biti dobro pripremljeni za liječenje nadolazećeg vala oboljelih od makularne degeneracije.

hTo uključuje i usavršavanje lijekova koji su dokazali učinkovitost protiv nekih oblika bolesti, kao i pronalazak novih oblika terapije koji će djelovati na dosad neizljećive dijelove makularne degeneracije.

Što je makularna degeneracija?

Senilna makularna degeneracija uključuje propadanje makule koja omogućava jasan centralni vid. Kako makula propada, osobe vide zamućenu mrlju koja se povećava tokom godina.

Makularna degeneracija se javlja u dva oblika, mokrom i suhom. Trenutni oblici liječenja mokrog oblika, tijekom kojeg nove i neprirodne krvne žile oka uzrokuju krvarenje i curenje – dokazali su priličnu uspješnost. Mokri oblik makularne degeneracije je rjeđi, ali zato može, ako se ne liječi u ranoj fazi, uzrokovati brzi gubitak vida.

Istraživači su otkrili kombiniranu terapiju vitaminima i antioksidansima koji smanjuju rizik od progresivnog gubitka vida za manje od 20 posto, izjavio je dr. David W. Parke iz američke Akademije za oftalmologiju.

kDrugi napredak u liječenju mokrog oblika bolesti postignut je kroz upotrebu lijekova koji ciljaju faktore rasta vaskularnog endotelija ili protein VEGF, materiju u tijelu koja unaprjeđuje rast novih krvnih žila.

“Zahvaljujući dostupnim oblicima terapije, šanse za gubitak vida su smanjene za 10 posto kroz period od dvije godine. Ali samo ako se bolest dijagnosticira u ranoj fazi. Ovi oblici liječenja omogućuju značajno poboljšanje vida za 20 do 30 posto kroz isti vremenski period”, tvrde oftalmolozi.

Što se pak tiče suhog oblika makularne degeneracije, zasada nije pronađena terapija za uspješno liječenje ovog oblika bolesti.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo