Zdravlje

Zdravlje

Od ugriza pojedinih vrsta pauka, kojih ima i kod nas, može doći do grčenja mišića, temperature…

Shutterstock 731064709

Ugrizi pauka učestaliji su tijekom ljeta, a događaju se i u kontinentalnom dijelu naše zemlje kao i na obali i otocima.

Pauci nisu agresivne životinje i ugrizi su zapravo slučajni i događaju se tijekom obavljanja poljoprivrednih radova, kampiranja, sjedenja u travi, kod radova sa sijenom i vinovom lozom, boravkom u napuštenim objektima i dr.

Ugriz pauka je obično neprimjetan ili se osjeti tek lagana bol. Otrovanje paukovim otrovom naziva se arahnidizam, araneidizam ili araneizam. Latrodektizam je najvažniji dio araneizma i predstavlja niz simptomima izazvanim djelovanjem otrova pauka Latrodectus tredecimguttatus, nazvanog imenom crna udovica. Otrovni aparat latrodektusa sastoji se od šupljih štipaljki (helicera), otrovnih žlijezdi i njihovih izvodnih kanala.

Kako spriječiti ubod pčele ili ose ljeti? Liječnica otkriva i simptome alergije

Štipaljkom pauk probije kožu (ugriz ili “ubod”) i iz unutrašnjosti žlijezda ubrizga otrov u tijelo žrtve (čovjek). Neurotropni otrov, sastavljen od toksalbumina i lipoproteina s fosfolipidima, djeluje na autonomni i središnji živčani sustav, centralno i periferno.

Pojava prvih simpotma

Od trenutka ugriza do pojave prvih simptoma protekne desetak minuta do jednog sata. Bol počinje u regionalnim limfnim čvorovima, a potom se širi. Bolesnik osjeća stezanje i pritisak u prsnom košu, koža je oznojena, uz grčenje mišića. Kasnije bol popušta uz osjećaj žarenja u tabanima. Trećeg dana bolesnik se obično osjeća mnogo bolje, ali još uvijek ističe bolove u stopalima i žarenje u tabanima, osjeća trnjenje i glavobolju. Nakon nekoliko dana u nekih bolesnika može se uočiti osip po koži tijela.

U neliječenih bolest traje u prosjeku sedam dana, a u nekih bolesnika i kraće vrijeme ili znatno duže, sve do tri tjedna. Smrtni ishod je tek rijetkost, ali u nekih bolesnika, osobito u srčanih bolesnika i onih s visokim tlakom, mogu nastupiti komplikacije koje će prouzročiti smrt. U liječenju latrodektizma primjenjuju se simptomatska (mišićni relaksansi, analgetici i kalcij) i specifična (antitoksin) terapija. Uvijek nakon ugriza crne udovce je potrebno obratiti se liječniku.

Ovi jednostavni koraci pomoći će vam da se riješite mrava iz kuće zauvijek!

Primorski smeđi pauk

Druga vrsta pauka je primorski smeđi riječni pauk, smeđi ‘mediteranski’ pauk samotnjak i pauk violina! Sve su to nazivi za jednu te istu vrstu pauka latinskog naziva Loxosceles rufescens koja između ostalih dijelova svijeta živi na Mediteranu. Veličine šest do 20 milimetara. Ugriz smeđeg pauka samotnjaka je bezbolan ali može prouzročiti gnojnu ranu koja se širi ponekad s vrućicom, bolom u zglobovima i grčenje. Na koži mogu nakon ugriza pauka vidljive su točkaste ranicele.

Nakon ugriza pauka uvijek je potrebno kožu na mjestu ugriza oprati dezinficirati, staviti hladan oblog. U slučaju crvenila i otoka potrebno je namazati kortikosteroidnu kremu,a u slučaju infekcije i gnoja potrebno je namazati s antibiotskom kremom. U djece je uvijek potreban pregled i kod pedijatra, a u odraslih osoba u slučaju ugriza crne udovice, te kod jače lokalne reakcije kože, u pojavi sistemske reakcije ili urtikarije.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo