Na prvi znak prehlade većina će posegnuti za cinkom, a sada istraživanja savjetuju da bi ovaj nutrijent mogao imati značajan utjecaj na ishode bolesti COVID-19.
Istraživanja provedena u Španjolskoj, predstavljena na Europskoj koronavirus konferenciji, govore kako pacijenti oboljeli od COVID-19 bolesti, a kod kojih je primjećen manjak cinka, teže se oporavljaju od onih koji nisi u toj skupini.
“Niže razina cinka u organizmu su povezane s jačim upalama tijekom infekcije, kaže dr. Roberto Guerri-Fernandez iz bolnice Del Mar u Barceloni. Jedan je stručnjak iz Amerike komentirao kako takav podatak ima smisla.
“Dugo se smatralo kako cink jača imunološki sustav, a moguće je objašnjenje ove studije da on ima protuupalno djelovanje koje djeluje kao zaštita“, pojašnjava pulmolog dr. Len Horovitz, iz bolnice Lenox Hill u New Yorku.
Kako ojačati imunitet u vrijeme koronavirusa? Jednostavne namirnice koje je dobro imati u kući
1. U kojim se namirnicama krije cink?
Jedan od najboljih izvora cinka u prehrani čovjeka jest crveno meso. Konzumacijom oko 100 grama crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Cink iz crvenog mesa smatra se izrazito iskoristivim jer čak i male količine crvenog mesa u prehrani povećavaju apsorpciju cinka iz svih ostalih prehrambenih izvora cinka kao što su mahunarke i drugo povrće poput brokule, cvjetače, kelja i kupusa.
Raznovrsna prehrana je imperativ za osnaživanje imuniteta, a uz lagano dinstano povrće, komad crvenog mesa organizmu će dati potrebnu snagu za borbu u hladnim jesenskim danima.
2. Koliko nam treba cinka?
Kad govorimo o vrlo malim količinama valja znati da je i najmanje odstupanje pri svakodnevnom unosu dovoljno da se osjeti negativan utjecaj nedostatka ovog minerala u organizmu, tvrdi nutricionistica Amanda Bontempo.
Zdravim odraslim ženama potrebno je 8 mg cinka dnevno, trudnicama 11 mg, a dojiljama 12 mg.
3. Pomaže u očuvanju zdravog imunološkog sustava
U našem organizmu cink igra obrambenu ulogu u borbi protiv toksina i drugih štetnih supstanci koje svakodnevno unosimo. Ključnu ulogu igra i u proizvodnji T-stanica koje brane organizam od virusa i kancerogenih stanica. Ukratko, nedostatak cinka ugrožava vaš imunitet zbog čega je organizam podložniji bolestima.
4. Održava normalnu razinu šećera u krvi
Inzulin je hormon odgovoran za održavanje uravnotežene razine šećera što znači da je ključan za zdravlje. Cink pomaže pri sintetiziranju, pohranjivanju i otpuštanju inzulina u gušterači. Dakle, manjak cinka u organizmu odrazit će se na razinu inzulina što će u konačnici dovesti do loših prehrambenih navika i naglih promjena razine šećera u krvi.
5. Pomaže tijelu da zacijeli
Unutar vašeg organizma odvija se neprekidna suradnja između cinka i trombocita – krvnih pločica koje pomažu pri zgrušnjavanju krvi i time zacjeljivanju rana. Primijetite li da je ogrebotinama ili ranama na vašem tijelu potrebno više nego što je uobičajeno da zacijele, nedostatak cinka mogao bi biti jedan od razloga.
6. Potiče uredno funkcioniranje probavnog sustava
Cink djeluje s proteinima u svakom organu i podrška je gotovo 100 različitih enzima u različitim procesima, od kojih je jedan probava. Točnije, organizam nije u stanju u potpunosti probaviti i iskoristiti hranjive tvari bez pomoći cinka. Simptome poput mučnine, povraćanja ili proljeva mnogi danas tumače intolerancijom na gluten, a moguće je da naprosto ne unose u organizam dovoljno hrane bogate cinkom, poput jogurta, sira, špinata ili morskih plodova.
7. Pomaže vam da uživate u okusu hrane
Cink je neophodan za funkcioniranje okusnih receptora, stoga čini li vam se da više ne razaznajete okuse i mirise kao nekad, možda se radi o nedostatku cinka u organizmu. Ovaj simptom teže se uočava, a jedan od načina je da se usredotočite na ono što jedete.
8. Olakšava koncentraciju
Neka su istraživanja pokazala da postoji veza između razine cinka u organizmu i vaše sposobnosti da se na duže vrijeme usredotočite na neki posao. Znanstvenici su primijetili razlike u ponašanju kod ljudi s različitom razinom cinka u organizmu. Ne zna se sa sigurnošću koji mehanizmi su za to odgovorni, ali veza je jasno uočena, napominje Botempo.
9. Potiče rad metabolizma
Cink pomaže pri probavi proteina, ugljikohidrata i masnoća. Nedostatak ovog minerala može se očitovati kroz manjak energije i opću usporenost. Također, kod ljudi koji pokušavaju izgubiti višak kilograma nedostatak cinka u organizmu ovaj proces će usporiti.
Važno je zapamtiti da nedostatak cinka ne preporuča se nadoknađivati putem različitih dodataka prehrani jer može dovesti do stvaranja viška što može imati negativne posljedice na organizam. Radije obogatite jelovnik namirnicama poput mahunarki, orašastih plodova i sjemenki.
Ovo su postupci koji doslovno uništavaju vitamin C u namirnicama – oprezno s pripremom
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock