Ako ste do sada vjerovali kako margarin obogaćen omega-3 masnim kiselinama štiti srčane bolesnike – znajte da ste cijelo vrijeme živjeli u zabludi. Naime, rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da spomenuti margarin ne štiti srčane bolesnike od ponovnih problema sa srcem.
“Naše 40-mjesečno istraživanje u kojem je
sudjelovalo više od 4.800 bolesnika je pokazalo da uzimanje malih doza omega-3
masnih kiselina kroz margarin ne smanjuje stopu ozbiljnih srčanih i drugih
kardiovaskularnih problema”, poručili su nizozemski znanstvenici.
Oni su također da že rezultati njihovog istraživanja unijeti “nemir” u krugove koji gorljivo zagovaraju korištenje margarina obogaćenog omega-3 masnim kiselinama, koje su se, u prethodnim
studijama, pokazale korisnima za zdravlje srca.
Nizozemski znanstvenici napominju kako liječnici
vjerojatno neće tako skoro promijeniti kliničku praksu. Naime,
mnogi od njih propisuju kapsule omega-3 ribljeg ulja za smanjenje
triglicerida. Riječ je o vrsti masnoće u krvi povezane sa začepljenjem arterija.
Dob muškaraca i žena, sudionika nizozemskog istraživanja
se kretala između 60. i 80. godina. Svi su pretrpjeli srčani udar otprilike
četiri godine ranije.
Njima je nasumično dodijeljena konzumacija jedne od
četiri vrste margarina. I dok prva vrsta nije sadržavala dodatne omega-3 masne
kiseline, druge su sadržavale eikozapentaensku (EPA), dokozaheksensku (DHA) i alfa-linolensku
kiselinu.
Ribe kao što su losos,
haringa i srdela predstavljaju izvor eikozapentaenske (EPA) i
dokozaheksenske kiseline (DHA), dok je alfa-linolensku
kiselinu (ALA) moguće naći u
povrću, uključujući soju, laneno sjeme i orahe.
Unatoč ukupnom negativnom rezultatu, istraživači su zabilježili
smanjeno ponavljanje srčanih udara i drugih kardiovaskularnih problema kod žena
koje su konzumirale margarin obbogaćen alfa-linolenskom
kiselinom. Moguća korist je primijećena i kod pacijenata
s dijabetesom.
K. R.