Osnažite vezu u 5 koraka

par zima klupa

Što poduzimate kako biste osnažili svoju vezu? Istraživanje sveučilišta Illinois naglašava važnost pet strategija za očuvanje veze koje parovi mogu koristiti za poboljšanje kvalitete odnosa.

k"Ljubavni odnos je poput automobila. Ako želite da ispravno funkcionira - morate ga redovito servisirati i održavati. Isto pravilo vrijedi i za vezu, pogotovo ako želite ojačati i sačuvati povezanost s partnerom," poručuje Brian Ogolsky, profesor sa sveučilišta Illinois.

Kako bi otkrio koji su faktori najvažniji za promicanje zdravog odnosa, Ogolsky je s kolegama proveo meta-analizu 35 studija i 12.273 pojedinačnih izvješća.

Istraživanje je pokazalo da su otvorenost, pozitivnost, ohrabrivanje, zajednička briga o problemima i obavezama te druženje s obitelji i prijateljima strategije koje parovi mogu koristiti kako bi ojačali i poboljšali odnos.

Kako biste vezi dali priliku za "cvjetanje", znanstvenici potiču ne samo razgovor o vlastitim, već i o partnerovim osjećajima. Studija je pokazala da će osoba koja prakticira jednu od spomenutih pet strategija vjerojatno prakticirati i ostale. Partner koji primjećuje da se druga strana trudi, radije će se uključiti u zajedničku "akciju" osnaživanja veze.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!