Zdravlje

Zdravlje

Ovi simptomi otkrivaju nedostatak željeza u organizmu

Shutterstock

Od svih minerala ljudima najčešće nedostaje željezo, ali simptomi su takvi da se ne primjećuje ili se na njih obraća pažnja. Problem nedostatka željeza se lako rješava.

Od svih minerala ljudima najčešće nedostaje željezo, ali simptomi su takvi da se ne primjećuje ili se na njih obraća pažnja. Problem nedostatka željeza se lako rješava.

Simptomi manjka željeza u krvi

Manjak željeza uzrokuje slabokrvnost, tijelo ne proizvodi dovoljno hemoglobina koji je jedan od najvažnijih proteina u našem tijelu, a izravno je odgovoran za prijenos kisika u crvenim krvnim stanicama. Ako se suočavate sa simptomima koje ćemo navesti u tekstu, onda je naša preporuka da posjetite liječnika i provjerite krvnu sliku.

  • blijeda boja kože
  • vrtoglavica
  • pospanost
  • slabost
  • umor
  • gubitak apetita
  • lupanje srca

Niti jedan od ovih simptoma nemojte podcijeniti

Također, anemija može biti uzrok seksualne disfunkcije, glavobolje, nervoze, zaboravnosti, nedostatak koncentracije i loše radne aktivnosti.

Zdravlje srca – što jesti, a što obavezno izbjegavati?

Bez obzira na to trpi li naše tijelo od slabokrvnosti ili ne, važno je svakodnevno konzumirati namirnice bogate željezom. Preporučena dnevna količina željeza je 10 do 15 mg, pa je vrijedno znati da su neke od namirnica bogate željezom cikla, crveno meso i kupinovo vino.

Također, uz željezo je važno unositi i vitamin C koji pospješuje njegovu apsorpciju u tijelu. Nažalost, nekada ni pravilnom prehranom ne uspijevamo zadovoljiti potrebne količine željeza u tijelu, pa često moramo posezati za dodacima prehrani koji sadrže željezo, a na našem tržištu takvih je sve više.

Orasi, datulje, sir… Namirnice koje pomažu kod depresivnog raspoloženja

A. A,

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo