Zdravlje

Zdravlje

Ovo su greške koje sigurno ponavljate i tako samo pogoršavate prehladu

Shutterstock

Pripazite što radite!

Koliko god se trudili, nije uvijek jednostavno izbjeći prehladu. Iako često traje do 5 dana, može biti vrlo iscrpljujuća.

Evo što radite krivo i zašto se sporo oporavljate.

Jednako ste aktivni u teretani

Tjelovježba sigurno može poboljšati raspoloženje, ali ti ne znači da ne trebate malo usporiti ako ste bolesni jer tako samo možete pogoršati stanje. Trebali biste raditi samo vježbe koje nisu tako intenzivne ako vam je začepljen nos ili kišete, ali ako kašljete i imate temperaturu, neko vrijeme zaboravite na trening.

Govorite sebi da niste bolesni

Ako ste od onih koji vjeruju da se može snagom misli pobijediti bolest, odustanite od toga. Praviti se da vam nije ništa može samo značiti da nećete usporiti i da ćete se vratiti svim navikama koje i inače njegujete. Prije svega treba zapamtiti da možete zaraziti i druge ljude ako idete u teretanu, a i vašem je organizmu potreban odmor kako bi se borio protiv virusa.

Ne spavate dovoljno

Možda je san na dnu liste stvari koje se moraju napraviti, i sve je više onih koji ne spavaju dovoljno, ali prema savjetima centra za prevenciju i kontrolu bolesti, ako ste bolesni, san je apsolutno potreban.

Kako zaštititi svoje zdravlje ako je osoba s kojom živite pozitivna na COVID-19?

„Premalo sna onemogućava pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i tako sprečava što brži oporavak“ ističe  Linda Anagewa, liječnik. Koristite lijekove koje vam je liječnik dao, ali zapamtite da san može biti važnija preventivna mjera od bilo kojeg lijeka.

Uživate u omiljenom koktelu

Zaboravite na mit da alkohol uništava bakterije, a svakako biste ga trebali izbjegavati ako ste bolesni. „Alkohol direktno utječe na imunološki sustav i potiči dehidraciju te će bolest dulje trajati“ ističe Richard Burruss, liječnik. Alkohol će utjecati i na san, što je ključni dio oporavka.

Ne kontrolirate stres

Kronični stres plus bolest su recept za katastrofu jer će prolongirati bolest, a i oporavak zbog proizvodnje hromona stresa koji će utjecati na imunološki sustav. Male količine stresa nemaju velik utjecaj, ali ako se radi o onome koji je prisutan stalno, tu već dolazi do problema. Pokušajte se odmarati što više možete i bavite se aktivnostima koje vas opuštaju.

Ne pijete dovoljno tekućine

Količina vode koju unosite u organizam postaje važan faktor kada ste bolesni. Važno je i piti zdrave napitke, a to se većinom odnosi na čajeve i vodu, ali i juhu. Studije pokazuju kako ćete takvim navikama skratiti tijek bolesti i brže se oporaviti.

Niste zadovoljni svojim liječnikom? Razlozi koji upućuju da trebate tražiti novog

Nazalni dekongestivi –  koristite previše

Sigurno da će oni pomoći ako se osjećate loše, čak će pomoći i da bolje spavate, što može utjecati na tijek bolesti. No ako ga koristite više nego je potrebno, stanje se može samo pogoršati pa budite pažljivi.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo