Zdravlje

Zdravlje

Pet savjeta za dobar vid

Što se tiče njege i brige za tijelo, oči su pomalo zaboravljene. Svi znamo što jesti za zdravo srce, kako pravilno trčati za bolji kardiovaskularni sustav, no kako zaštiti oči od starenja i štetnih fakktora?

Donosimo pet jednostavnih koraka kojima možete spriječiti bolesti i osigurati dobar vid:

suncane naocale1. Jedite pravilno

Loša prehrana je izvor brojnih bolesti, pa za očuvanje dobrog vida treba pripaziti na namirnice koje unosimo u organizam. Stručnjaci savjetuju što manje crvenog mesa, a što više masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, primjerice lososa ili tune. Izbjegavajte zasićene masnoće i umjesto suncokretovog ulja radije koristite maslinovo. Jedite hranu koja obiluje antioksidansima, zelenu salatu i špinat.

2. Zaštiti oči od sunca

Preveliko izlaganje očiju direktnoj sunčevoj svjetlosti može u kasnijim godinama uzrokovati mrenu ili čak sljepoću. Stoga oči primjereno zaštitite prije izlaska na sunce. Najučinkovitije su sunčane naočale sa zatamnjenim staklima i UV zaštitom.

3.  Zaboravite cigarete

Pušenje povećava rizik od očnih oboljenja i drugih tegoba s vidom. Također, negativno utječe na krvne žile, pa oči ne dobivaju dovoljno kisika.

4. Pazite na oči tijekom posla

Cjelodnevno gledanje u ekran dugoročno ne šteti vašim očima, lako može uzrokovati umor ili suhe oči, svrbež te osjećaj peckanja. Srećom, na ovakve tegobe možete utjecati već samim pravilnim sjedenjem. Nikad ne sjedite preblizu ili predaleko zaslona. Kako znati kada ste predaleko? Morate se naprezati da bi uopće vidjeli tekst na ekranu.

vid pregled 35. Redovni pregledi su važni

Na prvi pregled očiju treba otići već u pubertetu, ali to također ovisi i o obiteljskoj povijesti očnih bolesti.
Nakon 65 godine života pregled je potrebno obaviti jednom godišnje, jer su šanse od očnih oboljenja tada veće. Jednako kao što redovno posjećujete stomatologa, trebali biste isto činiti i kada su u pitanju vaše oči. Posvetite im dovoljno pozornosti, jer samo ćete tako na vrijeme otkriti i prevenirati potencijalne bolesti.

 D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo