Zdravlje

Zdravlje

Pet stvari koje morate znati o raku pluća

1. Rak pluća ne pogađa samo pušače

Ne morate nužno biti pušač kako biste razvili karcinom bronha. Doduše, cigarete predstavljaju najveći faktor rizika za rak pluća. Ugrubo, između deset i 15 posto slučajeva raka pluća nastaje kod nepušača.

Opasnost od pasivnog pušenja, kao uzroka karcinoma bronha, dobro je utvrđena u istraživanjima pušača i njihovih nepušačkih supružnika, a također i u nepušača izloženih pasivnom pušenju. Udisanjem izdahnutog dima, pasivni pušači udišu izrazito visoke koncentracije karcinogena, no u njih je učestalost karcinoma bronha ipak niža nego u pušača.

2. Obratite pažnju na simptome

“Važno je da svi znaju koji su simptomi raka pluća, ne samo pušači, jer rano otkrivanje raka pluća može poboljšati izglede liječenja“, savjetovao je Bruce Johnson, direktor Centra Lowe za onkologiju prsiju Instituta za rak Dana-Faber u SAD-u.

Simptomi mogu biti suptilni i izraženi, a uključuju: uporni kašalj, gubitak daha, bol u leđima i ramenima te iskašljavanje krvi.

3. Probir spašava živote

Do nedavno je bilo teško rano otkriti rak pluća, no to se promijenilo suvremenim metodama probira. Skeniranje visokorizičnih osoba CT-om može ustanoviti pojavu tumora u ranijoj fazi, što može puno značiti za ishod terapije, tj. preživljavanje ove maligne bolesti.

Probir se preporučuje osobama starima između 55 i 74 godine koje su 30 godina pušile kutiju cigareta dnevno.

4. Pušači i nepušači imaju različite vrste raka pluća

Sve veći broj znanstvenih podataka ukazuje na iznenađujuću razliku u tumorima kod pacijenata koji puše i onih koji nikada nisu pušili. Kanadski stručnjaci Istraživačkog centra za rak BC u Vancouveru tvrde kako nepušačima treba puno više vremena kako bi razvili rak pluća, dok se pušači “susreću sa prečicom do ove bolesti ili su pak na skroz drugačijem putu do nje”.

Analizirali su genetičke karakteristike raka pluća kod 30 osoba koje nikada nisu pušile, 14 kod bivših pušača i 39 pušača.

Iako su zamijetili sličnosti, tumori pluća kod nepušača su imali mnoge genetičke promjene koje su bile različite od onih kod pušača. Tumori nepušača su također nakupili više genetičkih promjena nego tumori pušača. Upravo zato tvrde kako bi se rak pluća kod osoba koje nikada nisu pušile trebao zasebno proučavati.

5. Nikad nije prekasno prestati pušiti

“Najvažnija stvar koju osoba može napraviti kako bi izbjegla rak pluća je da nikada ne počne pušiti. Osobe koje trenutno puše i odluče prestati, mogu smanjiti svoj rizik od srčanog udara i raka pluća kroz samo nekoliko tjedana do mjeseci.

“Osobe koje prestanu pušiti i ostanu nepušači deset do 20 godina mogu smanjiti svoj rizik razvijanja raka pluća za 50 do 75 posto“, savjetovao je Johnson.

Ako ste ikada probali ostaviti se cigareta, sigurno znate koliko je to teško. Većini neće uspjeti iz prvog puta, no stručnjaci ohrabruju svaki pokušaj i savjetuju pušačima neka ustraju u nepušenju, jer nikada nije prekasno prestati pušiti.

Johnson donosi nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći na tom putu:

  • Isplanirajte dan kada prestajete pušiti
  • Odredite prijatelje i članove obitelji koji će vam biti potpora
  • Izbjegavajte okidače (dom očistite od pepeljara, cigareta i upaljača)
  • Vježbajte kako biste smanjiti želju za cigaretama
  • Duboko dišite, pijte puno vode i zaposlite ruke!

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste
razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša
. Njegov “Alfa
Victus program
” preporučuje Svjetska zdravstvena
organizacija. Riječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s djelovanjem
na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski CD.
CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

… i ne zaboravi nas
lajkati na Facebooku.
Nije obavezno, ali je lijepo od tebe 🙂

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo