Posjet trgovini slatkišima odbija rijetke, ali smrtonosne infekcije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Posjet trgovini slatkišima odbija rijetke, ali smrtonosne infekcije

Enzim glicirizin otkriven u slatkom korijenu (sladiću) mogao bi biti djelotvoran alat u borbi s životno opasnim infekcijama otpornima na antibiotik koje nastaju kao nuspojava teških opeklina. Pokazali su to rezultati novog američkog istraživanja objavljenog ovaj mjesec u Journal of Leukocyte Biology.

Pitate se kakve to ima veze s posjetom trgovini slatkišima? Naime, poznato je kako brojne slastice sadrže korijen sladića koji im daje potrebnu slatkoću.

kKonkretnije, istraživači su otkrili kako je kod opečenih miševa, glicirizin poboljšao sposobnost oštećene kože da stvori male proteine koji služe kao prva linije obrane protiv infekcija. Ovi proteini pod imenom antimikrobni peptidi, djeluju tako da probijaju stanične membrane bakterije poput bušenja balona.

“Nadamo se da će medicinska upotreba glicirizina voditi smanjenju broja smrtnih slučajeva povezanih s infekcijama kod opečenih pacijenata,” izjavio je dr. Fujio Suzuki, jedan od sudionika studije.

Suzuki je također naglasio da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ustanovilo može li ovo otkriće imati bilo kakav utjecaj na osobe sa cističnom fibrozom, kod kojih se može razviti Psudomonas aeruginosa infekcija u plućima.

k                               Slatki korijen

“Opekline spadaju među najbolnije od svih ozljeda. Ovo bi istraživanje trebalo poslužiti kao važan kamen temeljac prema pomaganju razvoja novih lijekova koji pomažu u prevenciji ili liječenju Pseudomonas infekcija”, zaključuju znanstvenici.

Sladić se danas uzgaja u brojnim dijelovima svijeta. Koristio se kao lijek u svim drevnim kulturama. Tako su ga, na primjer Grci koristili za liječenje čira na želucu. Sladić je učestali sastojak raznih čajnih mješavina jer im daje potrebnu slatkoću. Upravo je enzim glicirizin nositelj slatkog okusa. Naime, 50 je puta slađi od saharoze.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo