Zdravlje

Zdravlje

Posljedice moždanog udara: Neurologinja objašnjava kako izgleda oporavak

Svake 2 sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih 6 minuta od posljedica netko umre

Moždani udar se može dogoditi svakome. Iako najčešće pogađa osobe iznad 65. godina starosti, može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi. Posljedice koje ostavlja na psihu i fizičko zdravlje mogu biti teške, ali i svaki pacijent ima šanse za oporavkom.

Godišnje u svijetu 15 000 000 doživi moždani udar, što je veličina grada New Yorka,  a u Hrvatskoj je on i dalje prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti. Prema podacima kod nas 8000 -12 000 osoba svake godine doživi moždani udar, a ako 80 000 njih živi s posljedicama.

„Otprilike u 90 posto slučajeva moždani udar se može spriječiti ako prepoznamo čimbenike rizika i promijenimo stil života. Pušenje, hipertenzija, bolesti srca, povijest bolesti u obitelji, manjak fizičke aktivnosti, šećerna bolest, prethodno doživljeni moždani udar i pretilost samo su neki od važnih faktora koji utječu na rizik.“ Naglasila je važnost prevencije  Dr. sc. Sandra Morović, dr.med. specijalist neurolog te dodala kako pravovremena reakcija osobi može spastiti život ali i rezultirati potpunim oporavkom.

Od oporavka do trajne onesposobljenosti i smrti

Ishod moždanog udara možemo podijeliti na trećine: 1/3 oboljelih umire , 1/3 se dobro oporavlja, a 1/3 ostaje trajno onesposobljena.

„Od posljedica se najčešće javljaju blaga slabost jedne strane tijela, kod nekih pareza ruke ili noge, ukočenost zglobova… Sve će nabrojano uvelike otežati život pa je važno što prije u liječenje uključiti cijeli tim koji se sastoji od logopeda, fizioterapeuta a i psihologa kako bi osoba imala šanse za što kvalitetniji život.“, pojašnjava liječnica te ističe veliku mogućnost depresije kod oboljelih

Vrtoglavice – kada su opasne i zašto je važno posjetiti liječnika?

 „Ne smije se zanemariti činjenica da mi često nismo svjesni ili sposobni prepoznati da je bolesna osoba klonula duhom jer su  psihičke posljedice česte zbog mogućnosti oštećenja određene regije u mozgu koje uzrokuje promijene ponašanja i razumijevanja. „

Potrebna je dobra organizacija liječenja

Moždani udar je ozbiljno socioekonomsko stanje i pitanje jer obitelj dobiva jednog člana, možemo reći bolesnog, kojemu je potrebna cjelodnevnu skrb ili čak smještaj u određene institucije, pomoć patronažne sestre, terapije na što često nitko od uključenih nije spreman pa je potrebno o svim mogućnostima razgovarati već u bolnici. Također, postoje udruge koje nemaju samo preventivnu već i edukativnu funkciju pa se njima obitelj uvijek može obratiti za pomoć.

Ana Abrahamsberg /Večernji list

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo