Zdravlje

Zdravlje

Priča vaše ljekarnice: Nakon čitavog dana, dolazimo doma i ne, ne zagrlimo svoje najbliže…

Hrvatska ljekarnička komora donosi priču jedne od ljekarnica za vrijeme pandemije koronavirusa. Priču prenosimo u cjelosti.

Zadnjih dana stalno mi iskaču nekakvi postovi o bezobrazno skupim maskama, antisepticima i sličnim traženim artiklima ovih dana. Pri tome svaki taj post i pripadajući komentari obrušava se na ljekarne, nazivajući nas ljekarnike kojekakvim, nelijepim imenima, insinuirajući da smo oportunisti i profiteri…

Kako se zaštititi od koronavirusa kada točite gorivo na benzinskoj postaji?

Za početak, ljekarne u Hrvatskoj imaju jedinstven i jasno definiran način formiranja cijena.

Čitam savjete tipa prijavite ih ovome, onome. Za vašu informaciju ljekarne su stalno pod nadzorom tržišnih, poreznih i inih inspektorata. No visoke cijene aktualnih artikala nisu posljedica ljekarničkih marži nego visokih nabavnih cijena istih,koje određuju proizvođači.

I dok nas prozivate po društvenim mrežama, mi radimo od jutra do sutra da bi svima, pa i vama fejsbuk ratnicima osigurali lijekove.. da bi nabavili rukavice, maske, antiseptike pa makar i po visokim cijenama, jer nekome je ta maska neophodna.

Koliko je sigurno sada odlaziti u trgovine po namirnice? Ovo su nužne mjere opreza

Svaki dan ostavljamo svoje obitelji

Da bi osigurali u ovim nesigurnim vremenima stabilnu opskrbu lijekovima, kako vaša majka, baka, sestra ili susjeda Mare sutra ne bi ostala bez, za život neophodnog, lijeka.

Svaki dan ostavljamo svoje obitelji, nemamo privatni život od početka ove pandemije, nemamo mogućnosti #ostatidoma. Umorni smo, na rubu snaga, izloženi pritiscima od strane pacijenata, od strane viših instanci. Balansiramo između svega, ignoriramo strah koji je prisutan kod svih, jer mi ne znamo tko nam dolazi nasuprot. Nakon čitavog dana, dolazimo doma i ne, ne zagrlimo svoje najbliže nego se prvo čistimo i dezinficiramo odjeću, da ne prenesemo nešto na ukućane. Neki su zbog straha odvojeni od ukućana.

Bez obzira na sve trudimo se da udovoljimo svima, da svi dobiju potrebne lijekove, da rasporedimo tako da svi dobiju po bočicu antiseptika, kojeg dobivamo na kapaljku. Trudimo se odgovoriti na svako pitanje, odgovoriti na svaki telefonski poziv kojih je bezbroj.

Trudimo se biti tu za vas, ostavljajući sebe po strani.

Koja je poanta pitate se?

Ne tražimo mi nikakve zahvale, ni hvalospjeve, ni pljeskanje ni naknade, niti išta slično, mi samo radimo svoj posao, ili bolje rečeno izvršavamo svoj poziv.

Teško nam je svima i u ljudskoj prirodi je tražiti krivca, ali prestanite ljekarne kriviti za sve zlo u svijetu.

Jer kad nakon čitavog dana, mrtav umoran čitaš kako te netko proziva za nešto na što nemaš nikakvog utjecaja, osjećaš se najblaže rečeno jadno. Nitko mene osobno nije prozvao, ali čitajući prozivanje bilo koje kolegice ili kolege osjećam se prozvano.

Gripa, prehlada ili COVID-19? Jednostavno prepoznajte simptome zaraze koronavirusom

Vaša ljekarnica!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo