Zdravlje

Zdravlje

Psorijaza: Kako živjeti s kožnom bolešću?

Psorijaza je kronična kožna bolest koja zahtijeva uporno i dugotrajno sistematsko liječenje. Ovisi od slučaja do slučaja hoće li ova bolest zahvatiti samo određene dijelove tijela ili će se pak proširiti po cijelom tijelu. O kožnoj smo bolesti razgovarali s poznatom dermatologinjom Jelenom Meštrović Štefekov.

Kako liječiti kožnu bolest?

kdr. Jelena Meštrović Štefekov

“Postoji određena “ozbiljnija” terapija (retinoidi, ciklosporin, metotreksat) koja se koristi u liječenju težih oblika psorijaze. Takva se terapija koristi onda kada “jednostavnije” metode liječenja, ili točnije rečeno metode koje imaju manji rizik mogućih nuspojava, nisu dale odgovarajuće rezultate. Ona se ne koristi stalno, već u određenom periodu pogoršanja. Zapravo je i bit terapije psorijaze kombinacija različitih metoda liječenja”, poručuje dr. Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatovenerologije.

Mogu li određene namirnice poboljšati simptome?

“Izbjegavanje određenih vrsta namirnica, ili inzistiranje na pojedinim, prema stručnoj literaturi, ne dovodi do poboljšanja psorijaze. No, svi znamo koliko je prehrana važna za dobro funkcioniranje organizma i opće zdravlje. Prehrana koja se bazira na povrću, voću, žitaricama, omega masnim kiselinama itekako je važna. Rafinirane šećere, mlijeko, mliječne proizvode, meso, masti koristiti minimalno, u razumnim količinama, na njima se ne smije bazirati prehrana”, napominje naša sugovornica.

j

Je li psorijaza nasljedna?

“Ukoliko jedan roditelj boluje od psorijaze, vjerojatnost pojave psorijaze u djece iznosi 10-20 posto. No ne nasljeđuje se bolest, već sklonost za razvoj bolesti. To znači da u genetskom kodu možemo i imati zapisanu informaciju koja nas čini sklonima za razvoj psorijaze, a da se psorijaza nikada ne dogodi. O čemu to ovisi? Smatra se da ovisi o brojnim vanjskim i unutarnjim provokativnim čimbenicima tzv “okidačima”. Najvažniji (najčešći) okidač psorijaze je stres (pritom se misli na teški stres), potom zarazne bolesti (poput streptokokne upale grla i dr.), pojedini lijekovi, trudnoća i porod, fizikalne ozljede itd. Jasno je da se na navedene čimbenike, a osobito stres, može malo ili nimalo utjecati”, zaključuje poznata dermatologinja Jelena Meštrović Štefekov.

Ukoliko i vas muče problemi sa psorijazom, predlažemo da se obratite našim stručnim suradnicima.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo