Zdravlje

Zdravlje

Rak dojke u obitelji nije automatski rizik

Iako se smatralo kako povijest raka dojke u obitelji predstavlja automatski veći rizik za žene od razvijanja ove maligne bolesti, stručnjaci Sveučilišta Stanford tvrde suprotno.

Njihovi rezultati studije mogu umiriti mnoge žene koje se boje kako su visokorizične ako je neka članica njihove obitelji bila pozitivna na mutirani gen za rak dojke. Naime, mutacija gena BRCA1 i BRCA2 u obitelji prije se povezivala s povećanim rizikom od razvijanja raka dojke drugih članova, čak i ako oni nisu imali mutaciju tih gena.

Struka je pokazala kako je između pet i deset posto slučajeva raka dojke genetsko – većina je izazvana abnormalnostima na spomenutim genima. Sve više žena obolijeva od raka dojke. U Europskoj uniji od raka dojke svake dvije minute oboli jedna žena, a svakih šest minuta jedna umre. U našoj zemlji obolijeva svaka jedanaesta žena, a više od trećine njih umire zbog otkrivanja bolesti tek u kasnijem stadiju.

Smrtnost je moguće smanjiti ranim otkrivanjem te pravovaljanim liječenjem. Uz smanjenje smrtnosti izuzetno je važno povećanje kvalitete života oboljelih žena:

  • Budite aktivne, održavajte uravnoteženu ishranu i izbjegavajte debljanje: ove životne navike važne su za zdravlje dojki.
  • Kratkoročni ciljevi pomoći će vam da zdrave navike postanu dio vašeg svakodnevnog života.
  • Njegujte zdrav način života kao najbolju moćnost očuvanja zdravlja vaših dojki..

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo