Zdravlje

Zdravlje

Rak gušterače, pluća, debelog crijeva… Ovo je pet najubojitijih vrsta raka

Shutterstock

Suvremena medicina znatno napredovala kada su u pitanju dijagnostika i liječenje malignih bolesti, no pred znanstvenicima i liječnicima ima još puno posla…

1. Rak pluća

U Hrvatskoj je prema posljednjim podacima Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 2012. godine među novootkrivenim malignim tumorima karcinom bronha i pluća kod muškaraca bio na prvom mjestu (18% svih slučajeva), a kod žena na trećem  (7% novootkrivenih tumora). Cjelokupno gledajući, prognoza raka pluća je puno lošija u usporedbi s nekim drugim sijelima raka. Stope preživljavanja od raka pluća su uglavnom niže od onih za većinu vrsta raka, s ukupnim petogodišnjim preživljenjem od oko 16 posto. 

2. Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva predstavlja drugi najčešći uzrok smrtnosti od malignih bolesti u našoj zemlji. Kod muškaraca je odmah iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. Simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti provoditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokorizične skupine. Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i liječenje započne odmah, on je izlječiv.

Riješite test i u samo 5 minuta otkrijte starite li brže od očekivanog

3. Rak dojke

U Hrvatskoj će svaka 10. žena oboljeti, a sve je veći broj žena mlađe dobi (Čak i mlađih od 30 godina). Kako ne postoji način da bolest spriječimo, jedini je cilj otkriti je u početnoj fazi. Kada tumor otkrijemo na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98% slučajeva dok je 5 godišnje preživljenje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75%, stoji na stranicama Hrvatske lige protiv raka

4. Rak gušterače

Ova je vrsta raka jedna od najagresivnijih, ako se ne otkrije na vrijeme na žalost vodi do smrti, bolnih i opasnih simptoma. Rak gušterače jedan je od 10 najčešćih vrsta raka koji se javljaju kod muškaraca i žena i odgovoran je za oko 7 posto svih smrtnih slučajeva kojima je uzrok karcinom. 

5. Rak prostate

Rak prostate, kao i ostali oblici te zloćudne bolesti, podmukao je i smrtonosan. Mnogi ga muškarci prekasno otkriju, čime im je ozdravljenje dovedeno u pitanje. Nakon 50-te godine života incidencija raka prostate naglo raste, a najčešće se pojavljuje u dobi od 70 do 74 godine gdje se bilježi preko 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu. Procjenjuje se da je životni rizik od smrti od raka prostate 2,8 posto.

Šutnja, durenje, prikrivena ljutnja… Ovo je 7 osobina pasivno agresivne osobe

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo