Samostalno se riješite vrućice! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Samostalno se riješite vrućice!

Vrućica znači da se naše tijelo bori protiv infekcije, virusa ili nekih upala, a prije nego posjetite doktora, pokušajte samostalno sniziti temperaturu!

Naša se tjelesna temperatura prilagođava dobu dana, kao i aktivnosti, a određuje je hipotalamus – središnji dio mozga, koji prima signale s kože te zatim „podešava“ adekvatnu temperaturu.

No, kada smo bolesni, u organizmu se luče pirogeni koji su glavni krivci za povišenu temperaturu, odnosno vrućicu. Normalna prosječna tjelesna temperatura je između 36,5 i 37,5 Celzijeva stupnja, no osim o aktivnosti i dobu dana, ona ovisi i o načinu na koju smo temperaturu izmjerili. Na primjer, temperatura mjerena u usnoj šupljini kreće se između 36,8°C ± 0,4°C. Ako mislite da vam je temperatura blago povišena, može značiti da se vaše tijelo bori protiv neke uobičajene respiratorne viroze, no ako se ona ne spušta i ako pređe 38°C, te osjetite druge simptome – znači da se radi o vrućici i da trebate posjetiti doktora.

Uzroci i simptomi vrućice

Do vrućice može doći zbog različitih infekcija i virusa, a čak i predugo eksponiranje suncu i vrućini može rezultirati povišenom tjelesnom temperaturom. Gripa je, na primjer, česti uzrok vrućice, a kod djece to mogu biti i vodene kozice, dok čak i upala krajnika može nbiti uzrok. Iako je vrućica simptom drugih bolesti, ona sa sobom nosi još neke simptome, a to su tresavica, odnosno zimica i groznica, no unatoč hladnoći – osoba se često preznojava. Također, česte su glavobolje i ubrzano disanje.

Važno je napomenuti kako vrućica izazvana infekcijama najčešće prođe kroz tri dana, no vam je temperatura viša od 38,5°C savjetujemo da odmah posjetite liječnika. Također, ako se pojave drugi simptomi – poput povraćanja ili bolova u trbuhu, također biste trebali otići kod liječnika.

Kako samostalno sniziti vrućicu?

Najprije je vrlo važno uzimati puno tekućine, a razlog tome je već spomenuto znojenje. Kada izgubimo previše tekućine iz tijela znojenjem, tijelo blokira kanale putem kojih se znojima, a upravo je ono jedno od automatskih tjelesnih načina na koji se riješavamo vrućice.

Konzumirajte puno sokova i čajeva od voća i povrća kako bi tijelo opskrbili s dovoljno vitamina i minerala. Kod smanjivanja vrućice savjetuje se piti mješavinu majčine dušice, cvjetova lipe i kamilice, kao i samostalno čaj od lipe koji će potaknuti znojenje. Osim toga, čaj od kore vrbe poznat je kao prirodni aspirin, pa je zbog toga i odličan prirodni lijek protiv vrućice.

Stavljanje hladnih obloga pomoći će vam sniziti temperaturu. Kada se ugriju samo ih zamjenite novim hladnim, dok se ne budete osjećali bolje.

Obucite se tako da vam bude ugodno. Ne morate se pokriti ako već i ovako gorite, obucite se dovoljno da vam bude toplo, jer tijelo svejedno kod vrućice potiče znojenje.

Pogledajte kako pripremiti čaj za opuštanje i čaj protiv prehlade i gripe i saznajte koji su još prirodni lijekovi za snižavanje temperature!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo