Sat vremena na biciklu sagorijeva skoro 500 kalorija! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sat vremena na biciklu sagorijeva skoro 500 kalorija!

Žena teška 60 kilograma može sagorjeti i do 473 kalorije u sat vremena pedaliranja umjerenim tempom. Ako prebaci u višu brzinu, primjerice između 23 i 26 km/h, može sagorjeti i do 591 kalorije u sat vremena vožnje. Peta brzina, tj. 32 km/h, olakšat će vaše tijelo za čak tisuću kalorija!

Sindikat biciklista započeo je jednomjesečnu kampanju “Biciklom na posao“, kojom potiče što više osoba da počnu barem povremeno koristiti bicikl za put na posao. Ako je automobili vaš odabir prijevoza do radnog mjesta, probajte ga se “odreći” na mjesec dana. Sigurni smo da ćete dobrobiti uvidjeti na više polja. Naime, bicikliranje je korisno za vaše zdravlje, dobru liniju, okoliš, a i vaš će novčanik biti podosta deblji zahvaljujući pedaliranju!

Možda će upravo dobrobiti bicikliranja u vidu mršavljenja privući najviše novih vozača. Žena teška 60 kilograma može sagorjeti i do 473 kalorije u sat vremena pedaliranja umjerenim tempom. Ako prebaci u višu brzinu, primjerice između 23 i 26 km/h, može sagorjeti i do 591 kalorije u sat vremena vožnje. Peta brzina, tj. 32 km/h, olakšat će vaše tijelo za čak tisuću kalorija!

Osim što se sagorijevaju suvišne masnoće, bicikliranjem se razvija mišićna snaga i poboljšava kardio izdržljivost bez iscrpljivanja tijela. Također, ono je “lakše” za koljena od trčanja, s obzirom na to da je tijelo u sjedećem položaju i nema stresa na zglobove nogu, koljena i kralježnicu. Znate li koja je najbolja visina sjedala? Trebali biste ispružiti nogu toliko da samo prstima možete dotaknuti tlo. Bilo kakav drugi položaj nije dobar za kralježnicu.

Biciklisti su poznati po lijepo oblikovanim nogama. Nije ni čudo s obzirom da u vožnji rade velike skupine mišića: mišići potkoljenice, mišići prednje i stražnje strane natkoljenice, mišići stražnjice. Ujedno ćete učvrstiti mišiće jezgre, ali i tricepse.

S lijepim vremenom nema razloga da odbijete sudjelovati u kampanji “Biciklom na posao”. Zašto ne biste i vi iskoristili sve dobrobiti putovanja biciklom dok su zdravlje, vrijeme i ekonomska računica na vašoj strani? Tko zna, možda se i zaljubite u pedaliranje.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo