Zdravlje

Zdravlje

Seksualni problemi – najčešća pitanja i odgovori liječnika

Foto: Shutterstock

Odgovore na vaša pitanja vezana za seksualne probleme donose naši stručnjaci iz rubrike Halo, doktore!

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima seksualne prirode. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Problemi u seksualnom životu zbog straha od trudnoće

Vaše pitanje: Poštovani, sa dečkom sam u vezi već 5 godina, imamo oboje po 25 godina i odlično funkcioniramo. Prije 2 godine nam je jednom prilikom pukao kondom, oboje smo se uplašili ali sve je prošlo u redu. Međutim, nakon toga on odbija seks. U početku nisam znala što je u pitanju, smišljao je različite izgovore zašto ne (pritom nije izgubio seksualnu želju, i želi to sa mnom na druge načine, ali penetraciju ne), da bi mi prije godinu dana rekao da već duži period nakon što imamo seks, on razmišlja da li je sve u redu, da neću ostati trudna, i da ga te misli stalno proganjaju. Oboje studiramo, učimo, i on kaže da u tim okolnostima, posljednje što mu treba je da stalno ima te misli do trenutka moje menstruacije. Koliko to može da traje i zašto se ta barijera javlja?   

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Naprslina kože (ragada) prilikom seksa

Vaše pitanje: Imam 29 godina. Dvije godine pijem kontracepcijske pilule. Imam stalnog partnera 6 godina. Tri puta sam rodila. U posljednjih šest mjeseci prilikom seksa ili obične predigre dolazi do pucanja kože izmedu vanjskih usmina skroz po dužini. I kod najlaganijeg širenja na vrhu vagine dođe do malog pucanja koje stalno pecka dok ne zaraste. U čemu bi mogao biti problem?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Izostanak seksualne želje

Vaše pitanje: Ovo pitanje postavljam u ime svoje cure sa kojom sam u vezi skoro 11 godina. Ona nažalost pati od rekao bih extremnog pomankanja sexualne želje i bolnih penetracija. Spol-Ženski. Godine života-30. Visina/Težina – 151,5/cca85. Nema problema s mokrenjem. Pušaćica. Nema kroničnih bolesti. Simptomi: kronično i višegodišnje pomankanje sexualne želje, koja je nešto sitno pojačana isključivo oko i za vrijeme menstruacije, no i to je gotovo neznatno, ovisno o životnoj situaciji i događajima. Bolne penetracije koje unište bilo kakav sexualni užitak, a bol se pojavlja čak i uz prisustvo dovoljne količine lubrikanta. Sexualna želja je gotovo nepostojeća, unatoč ljubavi i sexualnoj privlačnosti te heterosexualnoj orijentaciji, što uzrokuje mnoge probleme u vezi. Također izražene česte pojave “prišteva” i sličnih dermatoloških promjena na i oko genitalnog područja, unatoč dobroj higijeni, koje također otežavaju ostvarenje sexualnog odnosa. Ne uzima nikakve lijekove. Nikakve pretrage. Moje pitanje se odnosi na gore navedene simptome. Moja djevojka smatra da je problem prihološke prirode, ja smatram da bi možda mogao biti i fizičke prirode, ali u svakom slučaju želim da joj se pomogne, da možemo imati nesmetan i svestran sexualan život. Trenutno nam je to sve više-manje nepostojeće, nategnuto i otežano, i to nam uzrokuje velike probleme kao paru. 

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Suprug gleda porno filmove, a odnosi u braku su rijetki

Vaše pitanje: Moje pitanje vezano je za seksualne probleme u braku. Naime, u braku sam godinu i pol dana. Moj suprug i ja bili smo razdvojeni dugo vremena zbog njegovog posla u drugoj državi. Dok smo bili u vezi i na početku braka naš sex je bio redovan, međutim sada je nešto malo drugačije. Upražnjavamo sex samo jednom tjedno. Ali kad ja nisam kod kuće moj muž gleda porniće i sexy klipove zgodnih žena. Prije neki dan sam ga uhvatila kako se zadovoljava gledajući porniće, to radi kad god ja nisam kući. Što vi mislite zašto on to radi, u čemu je problem, zašto sa mnom spava tek jednom tjedno, a kad god ja nisam kod kuće on iskoristi priliku da gleda porniće i sexy klipove zgodnih žena?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.  

Foto: Shutterstock

5. Bolni spolni odnosi

Vaše pitanje:  Imam bolne odnose,iako sam spolno aktivna već godinu i pol. Imala sam jednog partnera s kojim sam i dalje u intimnim odnosima. Bila sam kod dva ginekologa jedan mi je rekao da imam neku bakteriju i dao mi tablete i vaginalete i poslije je rekao da je ta upala prošla. Poslije sam otišla kod drugog ginekologa koji mi je obavio papa test i isto rekao da je sve sa mnom u redu i fizički a i što se tiče nekih upala i bolesti. Pitala sam ginekologa zašto imam bolne spolne odnose da li imam neku bolest ili tako nešto ali ona je rekla da sam ja potpuno zdrava i da je to sve u glavi kako se ja ne znam opustiti ili da nam predigra ne traje dovoljno dugo. Međutim ja sam s tim dečkom dugo i nemam se čega stidjeti tako da sam opuštena i želim voditi ljubav s njim kad me dira prstom sve je ok ali kad stavi penis(normalne je veličine nije neki ogroman) onda me jako boli i mogu izdržati pet-deset minuta jedva. Nikada nisam osjetila ugodu prilikom seksa. Uvijek bol. Molim vas da mi nekako pomognete želim uživati u seksu a nitko mi ne može pomoći to treba biti nešto lijepo a ne bolno.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo