Zdravlje

Zdravlje

Skriveno salo oko srca odgovorno za aterosklerozu

Američki istraživači smatraju kako perikardialno salo promovira nepravilno nakupljanje plaka uz stjenke koronarnih arterija što uzrokuje aterosklerozu te može dovesti do srčanog udara.

“Ispostavilo se kako postoje specifična područja oko srca gdje skriveno salo promovira koronarne bolesti, čak i kada su u pitanju osobe bez simptoma. Govorimo o masnoći u prsima za koju nikada ne biste pomislili da postoji”, smatra dr. David Bleumke, direktor radiologije Nacionalnog instituta kliničke zdravstvene skrbi, ujedno i voditelj istraživanja.

Njegov je tim pratio 6800 osoba starih između 45 i 84 godine koje nisu imale bolesno srce na početku studije i posebno se koncentrirao na 84 preteške žene i 94 preteška muškarca prosječno stara 61 godinu (predstavnici opće populacije).

Stručnjaci su koristili neinvazivnu magnetsku rezonancu kako bi tražili plak u stjenkama koronarnih arterija i usporedili rezultate CT skenovima volumena masti srca.

“Kod osoba bez simptoma koronarne bolesti arterija volumen masti membrane oko srca je usko povezan s plakom koji začepljava arterije, koji je ustanovljen magnetskom rezonancom. Ovo perikardialno salo je uže povezano s nakupljanjem plaka nego indeks tjelesne mase ili obujam struka”, objasnio je Bleumke.

Visokorizični pacijenti s bolovima u srcu i uobičajeni koronarni faktori rizika, poput pretilosti, trebali bi se podvrgnuti tradicionalnom angiogramu ili naprednoj dijagnostici, no pacijenti s malim ili srednjim rizikom bi mogli imati dobrobiti iz spoznaje da uskladišteno salo oko srca povećava njihov rizik od koronarnih bolesti, zaključio je voditelj istraživanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo