Zdravlje

Zdravlje

Što grudi govore o vašem zdravlju?

Foto: Shutterstock

Iako se nalaze na prsima, u vlastite se grudi rijetko gleda, a još se rjeđe razmišlja o njihovom zdravlju. Ipak, to bi se trebalo promijeniti jer taj dinamičan duo može puno toga reći o zdravlju.

Grudi se sastoje od masnog tkiva, živaca, vezivnog tkiva i tkiva žlijezda, te od mliječnih žlijezda i mliječnih kanala. Možda ste primijetile da one ponekad mijenjaju oblik i postaju bolne? Saznajemo zašto!

Grudi koje rastu

Ako su vam grudi počele rasti, najvjerojatnije se radi o višku kilograma, trudnoći, hormonskim pilulama i promjenama. Ne morate brinuti, samo nabavite veći grudnjak.

Grudi se smanjuju

Ako vam se čini da se vaše grudi smanjuju, vjerojatno se radi o gubitku kilograma ili manjoj koncentraciji hormona estrogena. Ako se vama nije dogodilo ništa od navedenog, a primjetili ste gubitak kose i pojavu akni, možda biste trebali posjetiti ginekologa kako bi se isključila mogućnost policističnih jajnika, prenosi prevention.com

Kvržice na grudima

Tijekom ciklusa možete na dodir osjetiti neravnine na grudima, s obzirom da hormonalne promijene uzrokuju punjenje benignih cista tekućinom. Kvržice, koje se obično pojavljuju oko bradavice ili sa strane na grudima, mogu biti i bolne, ali nisu razlog za brigu. No, uvijek se najbolje posavjetovati s liječnikom.

Bolne grudi

Velika je lista mogućih uzroka bolnih grudi, i često se radi o ne tako velikom problemu. Bol u obje dojke, ili samo jednoj, je često posljedica hormonalnih promjena ili čak prevelikog unosa kofeina u organizam. Razlog može biti menstrualni ciklus, push up grudnjak ili činjenica da na istom ramenu stalno nosite tešku torbu.

5 najčešćih razloga boli u prsima koji nisu povezani sa srcem

Iscjedak iz bradavice

Iscjedak iz bradavice (mliječni, zelenkasti ili bez boje) može se dogoditi ako žena stisne bradavicu, pojašnjava dr. Leah S. Gendler, kirurg iz New Jerseya. No, ako na nju ne vršite nikakav pritisak, a do iscjetka ipak dođe (osobito ako se pojavi i sukrvica) može se raditi o razvoju ili postojanju ciste te benignih ili zloćudnih tumora. Potrebno se javiti liječniku, a osobito ako se pojavio samo na jednoj dojci.

Invertirane bradavice

Oko 15 posto žena ima bradavica okrenute prema unutra, ne radi se bolesti, a može se manifestirati samo na jednoj ili na obje dojke. Uzrokuje je prekratko ili prečvrsto vezivno tkivo područja tog područja. Postoje zahvati kojima se to može riješiti u vrlo kratkom roku.

A. A. 

Foto: Shutterstock

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo