Zdravlje

Zdravlje

Što trebate znati o laserskom skidanju dioptrije?

Foto: Shutterstock

Iako se izvodi već gotovo 30 godina, uz lasersko skidanje dioptrije još se uvijek vežu brojne nepoznanice, mitovi i strahovi. Međutim, radi se o najizvođenijem zahvatu u medicini

Lasersko skidanje dioptrije izvodi se od 1987. i do sada mu se podvrgnulo gotovo 50 milijuna ljudi. Prema istraživanjima američke FDA među svim zahvatima koji se obavljaju na zahtjev pacijenata, laserskim skidanjem dioptrije postiže se najveće zadovoljstvo – čak 97%.

Danas gotovo svaki drugi stanovnik razvijenih zemalja ima problema s vidom, a napretkom tehnologije kirurgija oka doživjela je pravu revoluciju.

Bilo da se radi o kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizmu, lasersko skidanje dioptrije nosi brojne prednosti u odnosu na korekciju dioptrije nošenjem naočala ili kontaktnih leća. Svim nositeljima naočala ili kontaktnih leća poznati su problemi koji ih prate (iako se često zanemaruju rizici nošenja kontaktnih leća), ali što nas očekuje s laserskim skidanjem dioptrije? Je li bolno, može li se oslijepiti, vraća li se dioptrija, samo su neka od pitanja s kojima se kao refraktivni kirurzi svakodnevno susrećemo.

Metode laserskog skidanja dioptrije

Metoda PRK je prva razvijena metoda kod koje se epitel rožnice uklanja (mehanički) kako bi ju laser mogao remodelirati i ukloniti dioptriju. U Klinici Svjetlost koristimo najnoviju transepitelnu metodu kod koje se i epitel i dioptrija uklanjaju laserski u jednom koraku, bez kiruškog dodira oka. Ipak, puno češće koristimo LASIK metode koje se sastoje od dva koraka. Prvo se formira tzv. flap (poklopac na rožnici), a u drugom se površina rožnice remodelira excimer laserom. Kod standardnog LASIK-a s mikrokeratomom flap se formira električnim nožićem.

Međutim, novi iskorak u sigurnosti predstavili su femtosecond laseri za formiranje poklopca pa se cijela procedura odvija potpuno automatizirano i laserski upravljano. Prednosti ove metode koju danas najviše primjenjujemo zbog bolje preciznosti posebno dolaze do izražaja kod visokih dioptrija, astigmatizma te tanjih rožnica. Također je smanjena mogućnost pojave suhog oka i omogućeno je bolje cijeljenje.

Što očekuje pacijenta?

Kod svih metoda koristi se kapljična anestezija, zahvat traje do 10 minuta po oku, a procedura je bezbolna i odmah nakon nje pacijent ide kući.Sam laser remodelira rožnicu brzinom do dvije sekunde po dioptriji, savršeno precizno i kompjuterski navođeno, a držači vjeđa tijekom zahvata onemogućavaju treptanje.

Korištenjem lasera zadnje generacije koji su opremeljeni sustavima praćenja oka u nekoliko dimenzija, pacijentov eventualni nemir ili slučajna pomicanja oka tijekom zahvata ne utječu na sigurnost, preciznost i konačan rezultat koji treba postići da bi se dioptrija u potpunosti uklonila. Rezultati laserskog skidanja dioptrije trajni su u više od 98% slučajeva.

Koliko traje oporavak?

Oporavak u pravilu ovisi o metodi skidanja dioptrije. Najbrži oporavak vida je kod LASIK metode, za dan ili dva moguće je vratiti se većini uobičajenih životnih aktivnosti. Kod PRK metode brzina oporavka ovisi o cijeljenju površine oka, a potrebno je pričekati pet do sedam dana.

Terapija antibiotskim kapljicama traje dva tjedna, a kapanje umjetnih suza preporučuje se barem mjesec dana. U slučaju da postoperativna suhoća oka potraje duže, preporučuju se umjetne suze.

Foto: Shutterstock

Znate li koje očne tegobe donosi starost?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo