Zdravlje

Zdravlje

Uporan kašalj – prolazna neugodnost ili ozbiljan simptom? Prepoznajte razliku!

Shutterstock

Popili ste litre čajeva, najeli se meda, pastila, sirupa… I dalje ništa ne pomaže? Umorni ste, neispavani i bezvoljni? Ukoliko ovakvo stanje traje 8 ili više tjedana, vrijeme da napravite ozbiljne pretrage koje će pokazati što zapravo uzrokuje uporan kašalj s kojim se borite.

Postnazalno slijevanje sekreta

Sluz koja se iz nosa slijeva u stražnji dio grla može izazvati podražaj na kašalj, koji se ponekad naziva i sindrom kašlja gornjih dišnih putova. To je tzv. “tiho” postnazalno slijevanje sekreta koje možda nećete ni osjetiti.

Ako je uzrok ovom stanju obična prehlada, kašalj će se povući zajedno s drugim simptomima ovog stanja. Međutim, ukoliko ga uzrokuju  alergije, kronični rinitis, infekcija sinusa ili drugi problemi, liječnik će napraviti pretrage da bi ustanovio pravi uzrok i ispravno ga liječio.

Astma

Astma

Ova kronična bolest uzrokuje sužavanje dišnih putova i njihovo naticanje, što je zapravo odgovor organizma na okidače poput peludi, prašine, duhanskog dima, tjelovježbe ili vrlo niskih temperatura. Ako se borite da biste udahnuli zrak, iskašljavate sluz i  proizvodite piskutavi zvuk tijekom disanja, vrijeme je za posjet liječniku.

Kašalj može postati kroničan, ali i povući se u doba godine kad okidačima, poput peludi i hladnog vremena, nije sezona. Kod  nekih oblika bolesti, uporan kašalj može biti glavni ili jedini simptom vašeg stanja.

Znate li zaista sve o prevenciji astme?

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Ovo stanje uzrokuje vraćanje hrane i želučane kiseline iz želuca u grlo. Pacijent uglavnom osjeća žarenje u području prsnog koša i gorak okus u ustima. Budući da želučana kiselina nadražuje živce u jednjaku, to može biti okidač za refleks kašlja. Štoviše, kašalj ponekad može biti jedini simptom GERB-a.

Budući da je GERB okidač za kašalj, a kroničan kašalj pogoršava GERB, može se reći da se pacijent  često nalazi u začaranome krugu iz kojega će najprije izaći uz liječničku pomoć.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): bolest od koje pati sve više osoba

Kronični bronhitis

Spada u skupinu bolesti povezanih s pušenjem, a veza se očituje na način da duhanski dim ili drugi zagađivači zraka uzrokuju upalu, oštećenje ili sužavanje sitnih mjehurića u vašim plućima što otežava proces disanja. Pacijent osjeća pritisak u prsima koje prati uporan kašalj, često uz popratno piskutanje i zviždukanje u prsima.

Za  osobe koje boluju od kroničnog bronhitisa od vitalne je važnosti da prestanu s pušenjem i usvoje zdrave životne navike.

Akutni ili kronični bronhitis? Razlika je velika, naučite je prepoznati!

Upala pluća

Bakterije (ponekad virus ili gljivice) mogu uzrokovati upalni proces u sitnim mjehurićima u vašim plućima, koji se tada pune tekućinom ili sluzi. Bolesnik može osjećati simptome poput groznice, visoke temperature, poteškoća s disanjem te iskašaljavanja sluzi koja je zbog bakterijske infekcije poprimila boju.

Bakterijska upala pluća liječi se antibioticima, ali simptomi poput kašlja mogu kod nekih skupina bolesnika biti prisutni i kad liječenje završi (djeca, starci i osobe slabog imuniteta).

Upala pluća: u Hrvatskoj čak 60 tisuća oboljelih godišnje

Hripavac

Hripavac je akutna zarazna bolest karakterizirana isprekidanim napadajima kašlja. Spada među najteže klasične dječje bolesti pa je cijepljenje obavezno. Ako se ne liječi na vrijeme, hripavac može izazvati oštećenje pluća i uzastopne upale bronha.

Kod tek rođenih beba, hripavac može uzrokovati oštećenje mozga pa čak i smrt. Iako od hripavca najčešće obolijevaju vrlo mala djeca, zaraziti se mogu i odrasli. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, uskim kontaktom bolesnika s osjetljivom zdravom osobom.

Hripavac

Lijekovi za visoki tlak

Liječnici često propisuju lijekove nazvane ACE inhibitorima za visoki krvni tlak ili zatajenje srca. Premda su ovi lijekovi uglavnom sigurni  pouzdani, postoji nekoliko nuspojava. Osim glavobolje, vrtoglavice i umora, kod 1 od 5 osoba razviti će se uporan suhi kašalj koji neće nestati. Možda ćete ga primijetiti u roku od nekoliko tjedana ili čak do godinu dana nakon što ste započeli s terapijom. Ukoliko bude potrebno, vaš liječnik može promijeniti terapiju da bi vas riješio neugodnih nuspojava lijeka.

Visoki tlak – uzroci, simptomi, pravilno mjerenje… Imamo odgovore na česta pitanja

Zatajivanje srca

Unatoč njegovom imenu, vaše srce ne prestaje raditi s ovim stanjem. Ono, međutim, postaje slabije, što mu otežava posao, odnosno transport krvi obogaćene kisikom u sve dijelove vašeg tijela.

Kod ovog stanja može doći do nakupljanja tekućine u plućima što otežava disanje, osobito tijekom većeg fizičkog napora poput tjelovježbe. Nakupljena tekućina često izaziva uporni kašalj koji prati bijelua ili ružičasta sluz.

Također, mogu se pojaviti simptomi poput naticanja stopala i gležnjeva, umor, mučnina i nepravilan ili brz otkucaj srca.

Srčana dekompenzacija (zatajivanje srca)

Rak pluća

Ako ste pušač možda povremeno razmišljate o riziku od raka pluća, ali nepušači također obolijevaju. Jedan od simptoma ove teške bolesti jest dugotrajan kašalj. Neovisno o tome jeste li pušač ili niste, trebali biste se javiti liječniku ako vas muči dugotrajan kašalj, osobito ako se počne osjećati drugačije ili iskašljavate krv.

Kod raka pluća disanje može postati otežano i primijetit ćete bol u prsima, glavobolju te piskanje. Simptomi raka pluća možda nisu očigledni u ranim fazama, pa obavijestite svog liječnika o svim simptomima koje primijetite, pogotovo ako ste pušač.

Rak pluća – 6 iznenađujućih simptoma koje ne smijete ignorirati

Poteškoće s mentalnim zdravljem

Čini se da stres, anksioznost i depresija kod nekih ljudi uzrokuju dugotrajan kašalj (liječnici to nazivaju psihogenim ili somatskim kašljem).

Odvojiti simptome kašlja od problema s mentalnim zdravljem nije uvijek lako, ali postoje neki znakovikoji vam mogu pomoći. Jedan je taj da vi i vaš liječnik ne možete pronaći medicinski uzrok kašlja. Također ćete primijetiti da se pogoršava kada ste uznemireni i nestaje kada radite nešto zabavno ili ugodno.

Zaboravite na dosadni kašalj uz domaći pripravak od hrena, meda i octa

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo