Uzrokuje li solarij oštećenje vida? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Uzrokuje li solarij oštećenje vida?

Vijest da mladoj Britanki prijeti sljepoća jer nije koristila zaštitne naočale u solariju zabrinula je i hrvatske ovisnice o umjetnom suncu.

Stoga nas je, prije svega zanimalo može li nenošenje zaštitnih naočala u solariju zaista uzrokovati oštećenje vida.

Dr. Adrian Lukenda       Dr. Adrian Lukenda, spec. oftalmolog

“Može, iako je u ovom konkretnom slučaju mlade Britanke mogućnost da dođe do sljepoće relativno malena. Kod spomenute djevojke je zbog dugogodišnjeg i učestalog korištenja solarija došlo do nastanka vanjske mrene ili pterigija, što je bolest karakteristična za starije osobe. Ukoliko se pterigij operira na vrijeme, prije nego što se navuče preko centra rožnice oka, najčešće nema značajnijih posljedica po vid”, naglasio je dr. Adrian Lukenda.

Iako upozorenja stručnjaka o štetnosti ultraljubičastog zračenja nikad nisu bila glasnija, čini se da još uvijek ne znamo (ili ne želimo znati) dovoljno o mogućim štetnim posljedicama UV zračenja po oči i vid. Potvrđuje to i naš sugovornik koji naglašava da dugotrajno izlaganje ultraljubičastom zračenju, bez obzira potječe li od sunca ili od UV svjetiljki, može oštetiti gotovo sve strukture oka.

“Budući da se 99 posto sunčevog svjetla apsorbira u prednjem dijelu oka, najčešće su promjene na površini oka. Bez obzira što svjetiljke u solarijima zrače nešto manje štetne UV-A zrake, nakon neopreznog jednokratnog izlaganja može doći do vrlo bolne upale rožnice. Kao posljedica kroničnog izlaganja UV svjetlu može doći do ranijeg nastanka zamućenja očne leće ili sive mrene“, nastavlja dr. Lukenda.

Pritom spominje slučaj koji su prošle godine objavili liječnici iz Napulja. Radilo se o 40-godišnjoj Talijanki koja je uzimala tablete za snižavanje krvnog tlaka. Neposredno nakon izlaganja UV svjetlu u solariju došlo je do interakcije s lijekom, nastanka promjena u središtu mrežnice oka i naglog pada vida. Vid se postupno oporavio, ali ne u potpunosti.

Jesu li upozorenja o rizicima dovoljno istaknuta u salonima za sunčanje?

solarij“Ne znam, to ćete morati pitati moju ženu (smijeh). U svakom slučaju, preporučio bih da svaki novi korisnik prije ulaska u solarij pažljivo pročita upute i upozorenja. Naime, ne radi se samo o mogućim oštećenjima oka nego i o promjenama na koži lica i drugdje”, napominje oftalmolog Lukenda.

Iako napominje kako je, s medicinske strane, odlazak u solarij prihvatljiv kao dodatna zaštita od sunčevih opeklina početkom ljeta, Lukenda preporučuje njegovim korisnicima da se i sami informiraju o načinima zaštite.

“Važno je da su uređaji u solariju novije generacije kao i da se redovito provjeravaju. Za zaštitu očiju u solariju nisu dovoljne obične sunčane naočale ili zatvorene vjeđe, nego su nužne propisane zaštite za oko. Djevojka iz uvodne priče navela je strah od “izgleda poput rakuna” kao glavni razlog zbog kojega je izbjegavala propisanu zaštitu”. zaključuje dr. Adrian Lukenda.

Stoga, dragi ljubitelji umjetnog sunca – vrijeme je da, poučeni lošim primjerom mlade Britanke, počnete upotrebljavati specijalne naočale za zaštitu očiju u solariju! Jer, bolje se vidjeti u ogledalu sa svjetlijom kožom oko očiju nego se ne vidjeti uopće!

Katarina Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo