Zdravlje

Zdravlje

Valerijana pomaže ženama u menopauzi zaspati

Valerijana se koristi još od antičkih vremena kao prirodna pomoć za mnoge zdravstvene probleme, a najčešće pomaže osobama kojima san ne dolazi na oči.

Iranski su istraživači u svoju studiju uključili stotinu žena koje su prošle menopauzu i koje su patile od nesanice. Podijelili su ih u dvije skupine: prve su svakodnevno uzimale dvije kapsule valerijane kroz razdoblje od mjesec dana, dok su ispitanice druge skupine uzele placebo.

Stručnjaci Sveučilišta u Teheranu su zaključili kako se kvaliteta sna žena koje su uzimale valerijanu poboljšala za 30 posto – trebalo im je manje vremena da zaspu i rjeđe su se budile po noći nego prije. Jednako tako, nitko nije zamijetio nuspojave. S druge samo je četiri posto ispitanica koje su uzimale placebo osjetilo poboljšanje nesanice.

Problemi sa spavanjem postaju sve češći kako starimo, a prema nekim istraživanjima, oko polovice starijih osoba ima simptome nesanice. Kada su žene u pitanju, valunzi u menopauzi dodatno pogoršavaju ove tegobe sa snom.

“Ovo je otkriće ohrabrujuće, a ne šteti probati ga”, kratko je komentirao Jerome Sarris sa Sveučilišta u Melbourneu, koji inače proučava djelovanje biljka na liječenje nesanice, tjeskobu i depresiju, ali koji nije bio uključen u ovo izraelsko istraživanje.

Prema njemu bi se buduće studije trebale koncentrirati na učinak valerijane na druge “mjere sna”, kao što je vrijeme koje osobe koje su uzele valerijanu provedu spavajući ili njihovo funkcioniranje po danu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo