Za sretan i čvrst brak su zaslužni zagrljaji, a ne seks! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Za sretan i čvrst brak su zaslužni zagrljaji, a ne seks!

Uvjereni ste kako je izostanak seksa u vezi jasan pokazatelj problema? E, pa, u krivu ste! Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako je učestalost maženja daleko bolji pokazatelj snage odnosa od seksa.

k“Maženje ne pruža samo senzualni užitak, već i osjećaj ugode, sigurnosti i zajedništva. Sve ove vrline su jednako važne za vezu kao i seks”, poručuje Paula Hall, seksualna terapeutkinja.

Rezultati istraživanja su također pokazali kako intimna veza koja na početku ne uključuje seks može kasnije prerasti u iznimno sretan odnos.

Stručnjaci napominju kako ne-seksualna intimnost svakako ima svojih prednosti. Nju parovi često koriste za razgovor o zajedničkom emocionalnom životu. S druge strane, kad je seks jedini način “zbližavanja”, parovima nerijetko nedostaje povezivanje na drugim razinama intimnosti.

Ako je seks uvijek u fokusu – partneri rijetko razgovaraju o emocionalnim problemima, dok ne-seksualno dodirivanje, kao što je grljenje i maženje, potiče opuštenije povezivanje i intimniji razgovor. A sve to zahvaljujući ljubavnom hormonu pod nazivom oksitocin.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo