Za što je sve kriv višak ili manjak soli u tijelu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Za što je sve kriv višak ili manjak soli u tijelu?

Shutterstock

Svaka ljudska stanica sadrži 12 minerala, odnosno 12 biokemijskih soli, a njihov disbalans dovodi do brojnih tegoba – od slabljenja imuniteta, preko ubrzanog starenja do debljanja. No homeopatija, koristeći svoj uobičajeni princip prema kojem se slično sličnim liječi, ima odgovor na sve te probleme!

Muči vas nesanica? Glavobolja? Dosadan herpes? Anemični ste i razdražljivi? Jeste li ikada pomislili da je uzrok tome višak ili manjak biokemijskih soli u vašem organizmu? Tkivne soli otkrio je njemački doktor Wilhelm Heinrich Schüssler, osnivač biokemijskog načina liječenja. Naime, on je krajem 19. stoljeća proveo istraživanje i dokazao da svaka ljudska stanica sadrži 12 minerala, odnosno 12 biokemijskih soli, svaka sa svojom funkcijom, te da kad su minerali prisutni u svim živućim stanicama u savršenoj ravnoteži, osiguravaju dobro zdravlje.

Čak 40% oboljelih ne zna da ima dijabetes, a prije nego je otkriju s bolesti žive čak 7 godina!

Disbalans mineralnih soli

Početkom 1873. godine počeo je razvijati terapiju liječenja koja se temeljila na teoriji da su zdravstveni problemi uzrokovani disbalansom mineralnih soli. Utvrdio je da neravnoteža jedne soli ili više njih dovodi do različitih bolesti, a uzimanjem minerala koji nedostaju, mogu se aktivirati obrambeni mehanizmi tijela i time vratiti zdravlje.

Schüsslerove soli pripremljene u homeopatskim razrijeđenjima apsorbiraju se veoma brzo preko sluznice usta i grla i ulaze u krv. Uzimajući ih u malim količinama, u obliku homeopatskih pripravaka, one daju signale za aktiviranje. Tijelo na taj način prepoznaje nedostatak i kreće ka putu samoizlječenja, objašnjava dr. Goran Lukačević, član beogradskog Udruženja za klasičnu homeopatiju, diplomirani farmaceut i specijalist kliničke farmakologije.

Kad se u organizmu poremeti ravnoteža, ono nam u obliku različitih simptoma šalje upozorenja da nešto nije u redu.

Zakon sličnosti osnovno je načelo homeopatije, zakon gdje se slično tretira sličnim. Homeopatija u svome holističkom pristupu čovjeka gleda kao cjelinu, a manifestacije njegova stanja kao izraz mentalne, emotivne i fizičke razine. Ona se ne bavi uklanjanjem simptomima, nego liječi uzrok poremećaja. Kad je uzrok uklonjen, simptomi sami prolaze, a organizam se vraća u ravnotežu. Homeopatski pripravci su prirodnog porijekla, najčešće iz biljnih, ali i iz mineralnih i životinjskih izvora, pojašnjava Lukačević.

Kad je riječ o solima, njihovo prisustvo nije samo važno kako bi se nadoknadio manjak, nego soli pomažu tijelu da u slučaju bolesti kalij, magnezij, kalcij dođu na mjesto gdje su najpotrebniji. Schüsslerovim solima se ne može predozirati; one nemaju štetne propratne pojave kao, primjerice, kod uzimanja dodataka prehrani poput kalcija ili željeza. Kod uzimanja Schüsslerovih soli s kalcijem, kalcij odlazi u kosti i očvršćuje ih, a ne u zglobove i bubrege gdje može uzrokovati koštane izrasline i kamence.

Krv u urinu – ovu pojavu uzrokuje 11 raznih bolesti i stanja

“Tkivne soli, kao i drugi homeopatski pripravci, poboljšavaju sposobnost organizma da apsorbira minerale. Ako postoji značajni nedostatak nekog minerala, uz tkivne soli treba ga uzimati i putem hrane”, zaključuje Lukačević.

Pomlađivanje i detoksikacija

  • Kalcijev fluorid (Calcium fluoratum) nalazimo u stanicama kože, kostiju i zubi, o njemu ovisi elastičnost svih tkiva, naročito tetiva i hrskavica. Blagotvoran je kod tegoba povezanih s proširenim venama, hemoroidima, zatvorom i usporenom cirkulacijom. Pomaže pri uspostavljanju normalne cirkulacije krvi i kod povreda ligamenata i mišića. Također može biti indiciran kod tegoba koje pogađaju površinu kostiju, raspucanu i ozlijeđenu kožu te oštećenu zubnu caklinu. Manjak ove soli dovest će i do bržeg stvaranja bora, karijesa, paradentoze, lošijeg vida, bolova u zglobovima, gljivičnih infekcija i lomljivih noktiju.
  • Kalcijev fosfat (Calcium phosphoricum), poznat i kao regenerator stanica, pomaže u izgradnji svih stanica našeg tijela, naročito stanica kostiju (razgrađujući bjelančevine u aminokiseline). Ova je sol neophodna za stvaranje krvi i ima važnu ulogu u procesu zgrušavanja, a ujedno pomaže u čišćenju krvi i tkiva te u njihovoj regeneraciji. Također prevenira grčeve u mišićima i bolove za vrijeme menstruacije. Dobra je kod anemije, nesanice, gubitka apetita, bolesti kostiju, slabosti organizma, pomaže u apsorpciji hrane i kod usporenog probavnog sustava. Ako postoji manjak ove soli, kao simptom se može pojaviti pojačana potreba za slanim, začinjenim namirnicama i gaziranim napicima koji sadrže umjetne štetne fosfate.
  • Kalcijev sulfat (Calcium sulphuricum) djeluje uglavnom u vezivnom tkivu gdje podržava procese detoksikacije i pročišćavanja te pomaže u obrambenim reakcijama organizma, ključan je za pročišćavanje krvi i pomaže jetri u izbacivanju toksina. Ujedno je koristan kod sporog zacjeljivanja rana i kroničnih upalnih procesa, kod problema s aknama i čirevima te čestog osjećaja umora.

Rješenje protiv stresa i učestalih prehlada

  • Željezo-fosfat (Ferrum phosphoricum) vrlo je učinkovit u liječenju povišene temperature, bolova u ušima, krvarenja iz nosa, upale grla, viroza, prehlade, kašlja te nesanice. Kako je željezo sastavni dio hemoglobina u krvi (koji je zadužen za prijenos kisika), koristi se kada je tijelo podvrgnuto velikom stresu i fizičkom opterećenju. Utječe na cirkulaciju, djeluje kod anemije, umora te reumatskih bolova. Nedostatak ove soli uočava se u ljudi koji često imaju vrtoglavice.
  • Kalijev klorid (Kalium muriaticum) sastavni je mineral stanica mozga, živaca i mišića. Preporučuje se onima koji boluju od kroničnih bolesti koje su vezane uz oči, uši i grlo. Ublažava prehladu, promuklost, infekcije uha, upale grla i curenja nosa.
  • Kalijev fosfat (Kalium phosphoricum) igra važnu ulogu u uklanjanju mentalne i fizičke iscrpljenosti. Njegov disbalans u organizmu utječe na poremećaje živčanog sustava, uzrokuje glavobolju, nesanicu i tjeskobu. Uslijed česte preopterećenosti, zabrinutosti i povećane mentalne koncentracije troši se u pojačanoj količini. Koristan je ako želite ojačati životnu energiju, riješiti se umora, opstipacije, urinarnih infekcija i inkontinencije.

Nadutost i regulacija tjelesne težine

  • Kalijev sulfat (Kalium sulphuricum) važan je mineral kod kroničnih upala s obilnim sekretom, kod upala sluznica, sinusa te bronhija. Povoljno djeluje na respiratorne organe i na cirkulaciju. Zahvaljujući svom sulfatnom djelovanju, sol pomaže jetri u procesu čišćenja organizma. Kod osoba koje imaju manjak ovog minerala prisutan je velik broj pjegica i madeža po cijelom tijelu. Česti su problemi sa štitnjačom, nokti su lomljivi, a kosa brzo sijedi. Problemi kao što su psorijaza, perut i neki oblici pigmentacije kože ukazuju na njezin manjak.
  • Magnezijev fosfat (Magnesium phosphoricum) je još jedan mineral koji je sastavni dio kostiju, zuba, mozga, živaca, krvi i mišićnih stanica. Koristan je u liječenju grčeva u mišićima, manjih problema sa živcima, jakih glavobolja, menstrualnih grčeva te aritmije srca. Budući da je važan za rad srca, živčanog sustava, krvotoka, žlijezda i crijeva te da je odgovoran za aktivaciju preko 300 enzima u organizmu, njegov nedostatak potrebno je nadoknaditi.
  • Natrijev klorid (Natrium muriaticum) jedan je od važnijih tkivnih soli koji regulira tekućine u organizmu, a kako 2/3 tijela čini voda, disfunkcija na tom polju može dovesti do mnogobrojnih tegoba. Ima važnu ulogu u stvaranju novih stanica – naročito eritrocita. Važna je za održavanje kiselo-lužnatog stanja i neophodna za proizvodnju želučane kiseline. Glavobolje, herpes, alergije te isušena koža ukazuju na njegov nedostatak.
  • Mineral koji neutralizira pretjeranu produkciju kiselina u tijelu, uključujući i želučanu kiselinu je natrijev fosfat (Natrium phosphoricum). Regulira preradu masti i ugljikohidrata pa pomaže u regulaciji tjelesne mase. Reumatska oboljenja, bolesti želuca, bubrega i mjehura te gljivična oboljenja mogu biti posljedica manjka minerala. Pokazatelj neravnoteže ujedno je i povećana vrijednost masti u krvi, povećane količine kiseline u mišićima, što za posljedicu ima oticanje limfnih čvorova. Uloga mu je i izbacivanje viška mokraćne kiseline.

Čistač jetre i sol ljepote

Najvažnija uloga soli natrijeva sulfata (Natrium sulphuricum), poznatog i kao čistač jetre, čišćenje je organizma od toksina. S obzirom na to da vezuje višak tekućine na prirodan način putem mokraće i znoja, potiče njezino eliminiranje. Uz to, podražuje živce mjehura i žuči te na taj način regulira njihovo pražnjenje. Vrlo je važan za zdravo funkcioniranje jetre, slezene, bubrega i gušterače.

Titulu soli ljepote prema dr. Schüssleru nosi silicijev klorid (Silicea), koji čini sastavni dio svih stanica vezivnog tkiva odgovoran za njegov razvoj i snagu. Pomaže pri izbacivanju štetnih nakupina na koži i krvi. Pojava prijevremenih sitnih bora oko očiju, lomljiv nokti, slabašna kosa i tamni podočnjaci ukazuju na nedostatak ovog minerala.

Paraliza sna u 90 posto slučajeva zastrašujuće je iskustvo. Koliko znate o ovom, ne tako rijetkom stanju?

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo