Zdravlje

Zdravlje

Znate li koja je razlika između demencije i Alzheimerove bolesti?

Shutterstock

Svi bismo trebali znati što je Alzheimerova bolest, a što je demencija. Kod demencije se pojavljuje spektar simptoma poput narušene memorije i razmišljanja koje utječe na svakodnevni život, a Alzheimerova bolest je specifični tip demencije.

Dementni sindrom naziva se još i senilnost. Oboljeli gube kontrolu nad sobomsposobnost prosuđivanja, imaju problema s emocionalnim smetnjama. S vremenom se povlače u sebe, mijenjaju svoju osobnost te postaju sumnjičavi i razdražljivi. Uzrok su uglavnom oštećenja mozga, a 50% demencije među starijima čini Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je neurološki poremećaj, specifični tip demencije, koji dovodi do laganog propadanja mozga, dovodeći do problema s pamćenjem, svakodnevnim funkcioniranjem i ponašanjem. Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga koja dovodi do laganog propadanja mozga. Simptomi Alzheimerove bolesti pojavljuju se postupno, kroz razdoblje od nekoliko godina i razlikuju se od osobe do osobe.

14 neobičnih, ali korisnih vježbi za mozak koje možete raditi svaki dan

“Alzeheimer je najčešći tip demencije, otprilike u 60 posto slučajeva pacijent s demencijom ima i Alzheimerovu bolest”, kaže Richars Isaacons, liječnik u New Yorku te dodaje kako je jedini razlog što se češće spominje Alzheimerova bolest znanost koja je tu najviše napredovala istraživanjima.

Uzroci demencije mogu biti razni

“Medicinsko stanje, metabolički problemi, krvožilna oboljenja, a ponekad i infektivne bolesti mogu utjecati na stanice u mozgu i tako uzrokovati demenciju”, napominje dr. Isaacons te pojašnjava kako i depresivna pseudodemencija može biti okidač jer ako je razina seratonina niska, osoba može imati problema s pažnjom – a ako je slaba koncentracija osoba će slabije pamtiti, što se može manifestirati kao demencija.

Alzheimer ima svoje korjenje… Radi se o bolesti mozga obilježenoj naslagama beta-amiloidnih plakova i proteina nazvanih tau koji oštećuj stanice mozga u području zaduženom za pamćenje, razmišljanje i racionaliziranje.

Simptomi mogu biti slični

Kako bi osoba mogla dobiti dijagnozu Alzhemorove bolesti, prema pisanju asocijacije za Alzheimer, značajno oslabljeni moraju biti ovi faktori: pamćenje, komunikacija i jezik, mogućnost fokusiranja, razumijevanja i prosudbe te vizualna percepcija.

Kardiolozi otkrivaju 25 nevjerojatnih načina na koji paze na tlak i štite svoje srce

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo