Zdravlje

Zdravlje

Znate li koji su simptomi aneurizme i gdje može nastati?

Shutterstock

Liječenje se određuje prema stadiju u kojem se aneurizma nalazi, a najčešće je potrebno samo redovito pregledavati kako bi se ustvrdilo otiče li.

Aneurizma označava abnormalno proširenje stijenke arterije do koje najčešće dolazi zbog oslabljene stijenke arterija. Razlog nastanka aneurizme još nije jasan, no poznato je kako se s nekim se možemo roditi, dok se neke razvijaju kroz cijeli naš život.

Dr. med. specijalizantica kardiologije Ana Nedić iz Opće bolnice Virovitica i Petar Nedić, dr. med. specijalist internist i subspecijalist kardiologije Petar Nedić iz Poliklinike za internu medicinu i ginekologiju Dr. Nedić u Slatini, naglašavaju kako do aneurizme dolazi zbog ateroskleroze krvnih žila, odnosno zadebljanja i ukrućenja žila, kao i zbog različitih drugih defekata krvnih žila.

Do aneurizme može doći i zbog povišenog krvnog tlaka, kao i kolesterola, dok i pušenje može povećati rizik za razvoj aneurizme aorte i arterije, kao što nastanak aneurizme slezene često povezan i s trudnoćom. Ipak, povišeni krvni tlak je najčešći uzrok nastanka aneurizme.

Aneurizma se može pojaviti na različitim dijelovima tijela

Uobičajene lokalizacije za razvoj aneurizme su aorta (glavna arterija koja izlazi iz srca), arterije mozga (tzv. cerebralne aneurizme), abdominalne koje mogu biti u abdominalnoj aorti ili ostalim arterijama koje opskrbljuju crijeva krvlju,  arterija slezene te u koljenoj jami, tzv. poplitealna aneurizma. – istaknuli su specijalizantica kardiologije Nedić i subspecijalist kardiolog Nedić.

Simptomi aneurizme

Dr. med. Nedić naglašava kako simptomi najviše ovise o samoj lokalizaciji aneurizme, pa tako dok je u blizini površine tijela, odnosno kože, može čak boljeti, kao što se može osjetiti i otok, kao i što se može osjetiti „pulsirajuća kvržica“.

Aneurizme u mozgu ili trbuhu često ne uzrokuju nikakve simptome. Ipak, velika aneurizma u mozgu može pritiskati različite moždane strukture i posljedično tome uzrokovati gubitak vida na jedno oko, zamućenje vida, dvoslike, jake glavobolje praćene mučninom i povraćanjem, vrtoglavicu, omaglicu ili šum u ušima. Abdominalne aneurizme mogu uzrokovati bol u trbuhu ili leđima – istaknuli su specijalistica i subspecijalist kardiologije.

U slučaju da aneurizma pukne, odnosno ako dođe do rapture ili prsnuća, pojavljuje se bol, dolazi do pada krvnog tlaka, kao i porasta frekvencije srca i gubitka svijesti. Najčešće prsnuće dovodi do pogubnih posljedica.

Dijagnoza aneurizme

Dr. med. Nedić naglašava kako se u slučaju neobičnih kvržica na tijelu, pogotovo ako su bolne ili osjetite  pulsiranje te uočavate oticanje, bi trebalo što prije posjetiti i konzultirati liječnika. Jednako vrijedi i za dugotrajne glavobolje, smetnje vida, bolove u trbuhu i leđima za koje nisu poznati uzroci.

Za utvrđivanje dijagnoze aneurizme potrebno je učiniti temeljiti liječnički pregled nakon čega najčešće slijedi neka od dijagnostičkih metoda poput CT-a, ultrazvuka i angiografije (snimanje krvnih žila uz pomoć kontrasta) – objasnili su dr. med. Nedići.

Liječenje aneurizme

Liječenje se određuje prema stadiju u kojem se aneurizma nalazi, a najčešće je potrebno samo redovito pregledavati kako bi se ustvrdilo otiče li. Kod aneurizme aorte, operativnim se zahvatom želi pojačati stijenka krvne žile, kako bi se umanjili simptomi, kao i spriječila raptura aneurizme.

U nekim slučajevima potrebno je učiniti operativni zahvat. Odluka o operativnom liječenju također se donosi temeljem veličine, lokalizacije i simptoma koje aneurizma uzorkuje. Operacija može biti „otvorenog tipa“ a može se učiniti i tzv. endovaskularna embolizacija čime se stvara ugrušak u aneurizmi koji sprječava prsnuće aneurizme ili se stavlja određena vrsta klipse koja zatvara aneurizmu i tako također sprječava rupturu. – obrazložili su.

Kao preventivne mjere, dr. med. Ana Nedić i Petar Nedić ističu kako je važno kontrolirati krvni tlak, održavati kolesterol u normalnim granicama, kao i zdravo se hraniti i redovito vježbati. Osim toga, ističu važnost prestanka pušenja, pogotovo osobama koje već imaju kardiovaskularnih problema.

Pogledajte što vam vaše oči pokazuju o vašem zdravlju te saznajte više o autoimunim bolestima!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo