Kad vam razina šećera naglo padne, tijelo traži brzu pomoć. Ove zdrave grickalice vratit će vam energiju bez nepotrebnog šećera.
Nizak šećer u krvi, poznat i kao hipoglikemija, može biti neugodan i ponekad opasan problem. Kada se razina šećera spusti ispod 70 mg/dl, stručnjaci preporučuju konzumaciju hrane ili pića koja sadrže 15 do 30 grama brzo djelujućih ugljikohidrata. Ove namirnice pomažu tijelu da brzo povrati energiju i normalizira šećer u krvi.
Voćni sok
Voćni sok je jedna od najčešćih preporuka za brzo podizanje šećera. Pola šalice soka sadrži oko 15 g ugljikohidrata. Idealni izbori su:
- Jabuka
- Naranča
- Grejp
- Ananas
Iako sok sadrži manje vlakana od cijelog voća i često se smatra „nezdravim“ zbog visokog udjela šećera, upravo to ga čini učinkovitim kada je šećer prenizak. Sok i dalje pruža vitamin C i druge važne hranjive tvari, pa može biti dio uravnotežene prehrane.

Svježe voće
Svježe voće također je odličan izbor kada šećer u krvi padne. Sljedeće porcije sadrže barem 15 g ugljikohidrata i brzo podižu šećer:
- Pola banane
- Mala jabuka
- Mala naranča
- 15 grožđica
Osim podizanja šećera, voće donosi brojne zdravstvene koristi: podržava zdrave bakterije u crijevima, snižava „loši“ kolesterol, pomaže u kontroli tjelesne težine i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Suho voće
Suho voće ima visok udio šećera zbog gubitka vode pri sušenju. Neke vrste sadrže 15 ili više grama ugljikohidrata po porciji i mogu brzo podići šećer u krvi. Primjeri uključuju:
- Datulje
- Grožđice
- Suhe smokve
- Suhe šljive
Suho voće može biti dio zdrave prehrane u umjerenim količinama. Osim šećera, bogato je vitaminom C, kalijem, vlaknima i antioksidansima.

Med
Jedna žlica meda sadrži oko 15 g ugljikohidrata i može podići šećer u krvi unutar 15 minuta. Med je nutritivno bogatiji od rafiniranog šećera i ima prirodna antibakterijska i protuupalna svojstva. Iako nije preporučljivo konzumirati velike količine meda, povremena žlica može biti zdrava opcija.

Granola pločice
Granola pločice su male i praktične, idealne za grickanje kada ste u pokretu. Prilikom odabira, tražite one s visokim udjelom ugljikohidrata i niskim udjelom proteina i vlakana. Važno je napomenuti da pločice namijenjene brzoj energiji razlikuju se od proteinskih pločica za dijabetičare, koje obično sadrže malo šećera.

Obrano mlijeko
Šalica obranog mlijeka sadrži 12 g ugljikohidrata. Za brzo podizanje šećera, popijte malo više od šalice i birajte mlijeko bez masti kako bi se ugljikohidrati brže apsorbirali. Mlijeko je dobar izvor proteina, kalcija i vitamina D, a pomaže i u održavanju zdravih kostiju i mišića.

Jogurt
170 g običnog nemasnog jogurta sadrži oko 14 g ugljikohidrata. Poput mlijeka, jogurt je srednje brzo djelujući ugljikohidrat. Nemastan jogurt pomaže bržem podizanju šećera, a uz to pruža kalcij, kalij, vitamine B, vitamin A, proteine i zdrave bakterije koje podržavaju crijevnu mikrofloru.

Bijela riža
Bijela riža je namirnica s visokim glikemijskim indeksom i brzo podiže šećer u krvi. Četvrtina šalice sadrži 13 g ugljikohidrata i može biti lagana grickalica kada osjećate pad šećera. Iako sadrži manje vlakana od smeđe riže, upravo to pomaže bržem podizanju šećera. Bijela riža je lako probavljiva i bogata folatom, magnezijem i prebioticima.

Pečeni krumpir
Jedan mali pečeni krumpir sadrži približno 30 g ugljikohidrata. Krumpir je također dobar izvor vitamina C, kalija i magnezija te može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, kolesterola i upalnih procesa.

Ostale brze opcije za podizanje šećera
Ako je šećer u krvi nizak, najvažnije je brzo ga podići, osobito kod osoba s dijabetesom. Ponekad grickalice poput glukoznih tableta ili gela, gumenih ili žele bombona ili vode sa šećerom mogu biti brza i praktična pomoć.
Slijedite pravilo „15-15“: pojedite 15 g brzo djelujućih ugljikohidrata, pričekajte 15 minuta i provjerite šećer u krvi. Ako razina šećera nije iznad 70 mg/dl, pojedite još 15 g ugljikohidrata.
Ako nemate dijabetes, obratite pažnju na simptome niskog šećera i pratite nestaju li oni nakon konzumacije hrane ili pića bogatog ugljikohidratima.
(Ordinacija.hr)




