10 namirnica koje onkolozi pokušavaju izbjegavati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

10 namirnica koje onkolozi pokušavaju izbjegavati

Shutterstock

Istraživanjem Američke agencije za hranu i lijekove utvrđena je poveznica između konzumacije određene hrane i razvoja raka. Neke su namirnice toliko rizične da su čak i zabranjene od strane same agencije.

Bilo da se radi o konzervansima iz hrane, načinu uzgoja ili pak načinu pripremanja, neke namirnice označene su kao posebno rizične skupine koje posljedično vode do razvitka raka. Temeljem toga, thehealthy.com je u suradnji s američkim onkolozima sastavio popis od deset rizičnih namirnica

1. Obrađeno meso

Svjetska je zdravstvena organizacija na popis namirnica koje su kancerogene navela kobasice, slaninu, hot dog te šunku. Konzumiranjem navedenih namirnica povećava se rizik od razvitka raka debelog crijeva. U dopisu organizacije stoji kako samo 50 grama obrađenog mesa povećava šanse za razvitak raka do 18 posto. Glavni uzročnici raka u mesu načini su na koje je meso obrađeno. Tako je posebno rizično ono sušeno ili ono kojem su dodane soli ili konzervansi

2. Losos iz uzgoja

Losos je namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama te je pogodan za kontrolu upala, a koristi se i za kontroliranje kilaže. U odnosu na losos ulovljen u divljini, losos iz uzgoja sadrži 16 puta više polikloriranih bifenila, grupu sintetskih umjetnih kemikalija, navode iz Radne skupine za zaštitu okoliša. Stoga onkolog, dr. Steven G. Eisenberg, za konzumaciju radije predlaže losos ulovljen u divljini, a savjetuje pečenje u maslinovu ulju. 

Kava, piletina, losos… Nutricionistica otkriva 6 namirnica koje jede i pije svaki dan

3. Meso s roštilja

Pripremom mesa na iznimno visokim temperaturama nastaju amini i ugljikovodici koji su po svom sastavu kancerogeni, a oblik željeza kojeg meso sadrži u kombinaciji s ugljenom stvaraju kancerogene uzročnike navodi dr. Ioana Bonta.  

4. Velike količine alkohola

Nacionalni institut za rak utvrdio je poveznicu između konzumacije alkohola i nastanka nekoliko vrsta raka. Tako navode kako alkohol uzrokuje karcinom vrata, rak jednjaka, rak jetre, rak dojke i rak debelog crijeva. Istraživanja koja su se bavila odnosom konzumacije alkohola i nastanka drugih oblika raka, kao što su rak jajnika, rak gušterače, rak prostate, rak maternice, rak želuca i rak mjehura naišla su na nekonzistentne podatke ili nisu pronašli nikakvu poveznicu, navodi dr. Eisenberg.

5. Trans masti

Tekuća ulja procesom hidrogenizacije postaju čvrste masti koje se u namirnicama dalje pojavljuju kao trans masti. Nalaze se u margarinu, krekerima, pahuljicama, slatkišima kolačićima, čipsu. Kao i u umacima za salatu, prženoj hrani i drugima. Američka agencija za hranu i lijekove u potpunosti je zabranila ulja koja su djelomično hidrogenizirana, a koja su glavni distributor trans masti u namirnicama. Iako je kao prvotni rok za prestanak proizvodnje hrane bez trans masti agencija postavila 2018. godinu ubrzo ga je proširila. Tako se sada, u razdoblju od 2019. do 2021. godine, od proizvođača očekuje distribucija hrane bez trans masti. 

6. Peciva

Istraživanje sa Sveučilišta Teksas potvrdilo je da konzumacija hrane s visokim glikemijskim indeksom, u koja spadaju peciva, bijeli kruh, kukuruzne pahuljice i napuhana riža, povećaju rizik od karcinoma pluća. Iste namirnice dovode do ubrzanog rasta šećera u krvi. 

Uz ovih 5 genijalnih ideja više vam neće pasti na pamet da preskočite doručak

7. Konzervirana hrana 

Bisfenol je kemijski spoj kojim su premazane konzerve u koje se sprema hrana, a kancerogen je i za životinje, navodi dr. Anton Bilchik. Bisfenol je uzročnik raka prostate i raka dojke. 

8. Ukiseljena hrana

Hrana koja je prošla proces kiseljenja sadrži nekoliko kancerogenih konzervansa i nitrata, a sama konzumacija ovakve hrane u velikim količinama povećava rizik od nastanka raka jednjaka i raka želuca. Kod žena pak može dovesti do raka štitnjače i raka jajnika

9. Jako slana hrana

Ona može dovesti do razvitka kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, prekomjerne tjelesne težine. Sve su to i mogući uzročnici raznih oblika raka. Ipak, konzumacija jako slane hrane najčešće se povezuje s razvitkom raka želuca, nosa, grla i gušterače. Najrizičnija skupina ljudi su oni s preko 50 godina kao i oni kojima je dijagnosticiran dijabetes, navodi dr. Victoria Manax. 

Ovih 7 namirnica sadrži iznenađujuće velike količine soli

10. Umjetni okusi

Sedam sintetički nastalih okusa povučeno je od strane Američke agencije za hranu i lijekove jer su istraživanja potvrdila kako uzrokuju razvitak karcinoma. Istraživanja su provedena nad laboratorijskim životinjama kod kojih se kasnije razvio rak. 

M. V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo