Stanovnici otočja Okinawa smatraju se najdugovječnijim narodom na svijetu, čije životne navike i način prehrane utječe i na činjenicu da su i najzdraviji narod na svijetu.
Okinawci već na prvi pogled izgledaju različito od ostalih Japanaca – osim toga imaju drugačije običaje i jedu vrlo različitu hranu, uključujući gorku lubenicu i čaj od kurkume, na primjer. Potaknuti ovim činjenicama, braća Bradley u Craig Willcox, te gerijatar dr. Makoto Suzuki, napisali su knjigu „Okinawci: Najdugovječniji ljudi na svijetu“, kako bi svima predstavili njihov način života i prehrana, a temelji se na znanstvenim dokumentacijama iz baze podataka Okinawskih stogodišnjih studija koje je sponzoriralo Japansko ministarstvo zdravstva.
U njoj se nalazi i popularni program u trajanju od 4 tjedna koji nudi recepte i planove aktivnosti, a sve u svrhu produljenja života i održavanja mladolikosti.
Osim genetike, prehrane i tjelovježbe, starija populacija Okinawe ne priznaje pojam mirovine, već vjeruju kako se mora ostati aktivan do kraja života, biti okružen ljudima te sretnim mislima. Ukratko, nikada nije kasno promijeniti se i preuzeti neke od navika najdugovječnijih osoba na svijetu te ih uklopiti u svoj život.
Smjernice za prehranu starijeg stanovništva Okinawe
Smjernica br. 1: Jedite raznoliku hranu uglavnom iz biljnih izvora
Ključ zdrave prehrane leži u tome da u nju uključite širok izbor hrane. Za potrebe jednog istraživanja, uzorak od pedeset tri stogodišnjaka s Okinawe konzumirao je 206 različitih vrsta živežnih namirnica, uključujući i ljekovito bilje. 38 vrsta namirnica konzumiralo se redovito. Svaki je starac jeo u prosjeku 18 različitih namirnica na dan. 78 posto namirnica u njihovoj prehrani bila je biljna hrana.
Smjernica br. 2: Jedite bar 5 ili više porcija povrća i voća dnevno
Stariji pojedinci tu opet prolaze kao pobjednici, oni pojedu barem 7 vrsta voća i povrća dnevno, barem dvije mahunarke, a upravo one, uz krumpir i povrće najčešće su namirnice njihove prehrane.
Evo što će vam se dogoditi ako počnete piti vodu s medom svakog dana!
Smjernica br.3: Dnevno jedite šest ili više porcija hrane temeljne na žitaricama
Starije osobe nemaju nikakvih problema sa zadovoljavanjem ove smjernice. Oni dnevno pojedu barem tri porcije bijele riže s dodatkom cjelovitih žitarica, poput tjestenine od heljde i pšeničnih rezanaca. Riža je najčešća pojedinačna konzumirana namirnica na Okinawi. Jedini prostor za poboljšanje bilo bi konzumiranje više tamne riže nego bijele, budući da ona sadrži više hranjivih tvari i više vlakana te ima manji glikemijski indeks.
Smjernica br. 4: Neka vam kompleksni ugljikohidrati budu temelj prehrane (više od 55 posto ukupnog unosa kalorija) i ograničite unos jednostavnih šećera
Starije stanovništvo pogađa ovu smjernicu u „sridu“. Ugljikohidrati tvore 54 posto ukupnih kalorija u kuhinji. Prije su konzumirali više od 80 posto kalorija u obliku ugljikohidrata, no sada je ipak prisutniji utjecaj drugih kultura. Kada uzimaju šećer obično je to iz sirove šećerne trstike.
Smjernica br. 5: Ograničite unos masnoća na 30 posto ili manje
Sadržaj jednostruku nezasićenih masnoća bi trebalo biti oko 15 posto ili manje, a višestruko nezasićenih oko 10 posto ili manje, a ostatak bi trebale biti zasićene. Starci ovdje dobro prolaze budući da oko 24 posto njihovog ukupnog unosa kalorija dolazi iz masti. Jednoruko nezasićene pridonose oko 12 posto, višestruko nezasićene oko 5 posto, a zasićene oko 7 posto od ukupnih kalorija.
Što i kako jesti ako se borite s hipotireozom, hipertireozom ili Hashimotom?
Smjernica br. 6: Ograničite unos soli na manje od 6 grama na dan
Starije osobe konzumiraju malo previše soli, oko 7 grama na dan, ali puno manje od Japanaca na glavnim otocima, koji konzumiraju više od 12 grama na dan.
Ana Abrahamsberg
Foto: Shutterstock