Brojne blagodati čaja odavno su poznate, a najnovija istraživanja ovo piće povezuju sa smanjenjem glukoze u krvi.
Prema riječima stručnjaka sa kineskog Tianjin
University, crni čaj sadrži veću količinu polisaharidnih tvari od ostalih
čajeva. Poznato je da polisaharidi u
čaju reduciraju razinu šećera u krvi. Upravo se zbog toga u Kini i Japanu dijabetes
tretirao čajem pripravljenim od svježeg bilja.
Sada su znanstvenika otkrili da polisaharidi
u čaju koče enzim zvan alfa-glukozidaza, koji pretvara škrob u glukozu. I lijekovi
protiv dijabetesa tipa 2 blokiraju isti enzim.
Ipak, još nije poznato da li jednostavno
ispijanje ovog čaja doista pomaže u liječenju dijabetesa. Potrebna su daljnja istraživanja
kako bi se otkrilo u kojem su točno obliku polisaharidi iz crnog čaja
najučinkovitiji.
M.P.