Zdravlje

Zdravlje

Fekalnom transplantacijom sve se češće liječe ozbiljna upalna stanja crijeva

Zdrava crijeva zapravo su potpora za sve drugo; od mentalnog zdravlja, preko upalnih procesa do borbe protiv pretilosti.

Disfunkcija crijeva u podlozi je mnogih bolesti – od alergija, preko pretilosti pa sve do psihičkih poremećaja. Ravnoteža crijevne mikroflore ključna je kako bi ovaj organ doista bio pouzdan filter svega što iz vanjskog svijeta unosimo u krvotok. O probavi se danas govori bez imalo srama, jer su svi svjesni njezine važnosti. Ne kaže se uzalud da su crijeva drugi naš mozak, a i tehnologija se sve češće stavlja u službu zdrave probave, pa se tako, primjerice, razvijaju pametne zahodske školjke koje će, predviđa se, moći čak i analizirati stolicu kako bi “vlasnika” upozorila na eventualne bolesti.

Često vas muči probava? Pomaže ljubičasta hrana, a važno je i koliko spavate

Mijenjanje loših navika

Trebamo razgovarati o stolici jer ona nam može puno reći o zdravlju. Zatvor može biti znak da ne unosite dovoljno tekućine u tijelo ili da ne vježbate, ali i da unosite previše kofeina, da ste pod stresom ili imate neku infekciju. Ključ je shvatiti što je normalno za svakog od nas i promijeniti loše navike. Ne može se točno odrediti koliko je stolica normalno: neki ljudi obavljaju veliku nuždu i do tri puta dnevno, dok je nekima sasvim uredu i tri puta tjedno. Učestalo naprezanje, krv u stolici i jako tamna stolica mogu upućivati na to da nešto nije uredu. Ponekad i oblik stolice i struktura može reći o zdravlju probavnog trakta. Stolica poput zečijih kuglica ili gusti komadići sluzi u stolici, mogu biti indikatori problema.

Kod ozbiljnih upalnih stanja crijeva kao metoda liječenja sve se češće koristi fekalna transplantacija – oblik liječenja infuzijom tekućeg filtrata stolice zdravog davatelja u crijevo primatelja kako bi se normalizirala crijevna flora.

Ova metoda sve češće spašava živote brojnim pacijentima s poremećajima rada crijeva, a prvenstveno se koristi u liječenju teških infekcija bakterijom Clostrdium difficile. Liječnici su ovu metodu primjenili i kod pacijenata s ulceroznim kolitisom, koji su bili rezistentni na terapiju. Naime, ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest crijeva za koju su tipične ulceracije sluznice debelog crijeva, krvavi proljevi, grčevi u trbuhu i povišena temperatura.

Ako želite biti mršavi, vježbajte ujutro jer to je najbolje vrijeme za razgradnju masnoća!

U jednom istraživanju, u kojem je sudjelovao 81 pacijent s ulceroznim kolitisom, kod polovice je pomoću kolonoskopije izvršena transplantacija stolice, a druga polovica je dobivala placebo. Čak 44 posto njih nakon transplantacije je bilo u remisiji bez primjene steroida, što znači da nisu imali rektalno krvarenje ili proljev. Liječnici vjeruju kako će se metoda fekalne mikrobiote uspješno koristiti i kod liječenja i drugih bolesti, prije svega debljine i metaboličkog sindroma, ali i oboljenja poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i autizma.

Primjena fekalne transplantacije u liječenju debljine

Znanstvenik Eric Lam, prof. biološkog inženjeringa na Massachusetts Institute of Technology, tvrdi kako ljudska mikroflora igra ključnu ulogu u ljudskom zdravlju i bolesti. On je 2013. godine među prvima osnovao neprofitnu banku stolice koja je danas zasigurno primarni izvor transplantacija fekalija u SAD-u.

U ovom su trenutku izliječeno je više od 40 tisuća pacijenata, od čega su većina bili bolesnici s ponavljajućom infekcijom bakterijom clostridium difficile, koja može uzrokovati grčeve u trbuhu, proljeve, mučninu, ali i po život opasne upalne bolesti crijeva. Bolest najčešće pogađa starije osobe u bolnicama, a obično se javlja nakon korištenja antibiotika, kaže Lam čija istraživanja uključuju računske, teorijske i eksperimentalne pristupe razumijevanju i inženjeringu ljudske mikroflore.

Razvijanje terapije na temelju sintetskih mikrobnih zajednica, personalizirana medicina, praćenje ljudskih aktivnosti kroz pametnu kanalizaciju, pametni toaleti …, neke su od aktivnosti njegova tima.

Ovo je 14 podmuklih simptoma raka želuca – ne ignorirajte ih!

U središtu znanstvenih istraživanja je i primjena fekalne transplantacije u liječenju debljine. Znanstvenici su proveli eksperiment na mačkama. Naime, izvršili su transplantaciju mikroflore s mačke prekomjerne tjelesne težine na onu s normalnom težinom i obrnuto. Nakon što su obje bile na posebnom režimu prehrane, mršava mačka postala je deblja, dok je debela izgubila na težinu. To dokazuje u kojoj je mjeri mikroflora ima ulogu u fiziologiji. Isto su dokazali i kad je u pitanju ponašanje i raspoloženje. Nakon transplantacije mikroflore, avanturistički raspoložene mačke postale su plašljive i obrnuto , a jedina stvar koja se promijenila u njihovu životu bila je sadržaj mikroba njihovih stolica.

Ipak, još se ne mogu izvesti jednaki zaključci kad je čovjek u pitanju, prije svega zato što fekalnu transplantaciju i dalje prate kontroverze kad su u pitanju nasljedne bolesti ili bolesti za koje osoba možda niti ne zna da ih ima. Donator prije svega treba obaviti vrlo precizan pregled kako bi se utvrdilo je li nositelj neke bolesti, primjerice Chronove, hepatitisa ili HIV-a.

Autoimuni paleo protokol (AIP): Što trebate znati o prehrani koja liječi crijeva?

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo