Zdravlje

Zdravlje

Kako se riješiti glavobolje i migrene?

Vjerojatno ne postoji osoba na svijetu koja nije osjetila glavobolju, a razlozi pojave iste mogu biti različiti.

Jedan od glavnih krivaca glavobolje u zadnje vrijeme upravo je sjedilački način života, odnosno uredski poslovi koji zahtijevaju rijetko izlaženje iz zagušljivog prostora, cjelodnevno gledanje u ekran računala, kao i premalo fizičke aktivnosti. Vrlo jaka glavobolja naziva se migrenom, a ona dolazi s nizom svojih specifičnih simptoma. Može trajati i do tri dana te osobu potpuno onesposobiti za obavljanje svakodnevnih obveza, a smatra se da, između ostalog, nastaje uslijed određenih poremećaja cirkulacije u mozgu.

Zašto dolazi do glavobolje i kako ju liječiti?

Glavobolja se pojavljuje kao simptom. Može varirati u intenzitetu od blage do snažne boli kao i u trajanju od kratkotrajne, akutne do dugotrajne, kronične boli. Može se manifestirati na različitim područjima glave, od boli koja se pojavljuje iza očiju do one koju osjetimo na zatiljku, a može nas jednostavno boljeti i cijela glava.

Do glavobolje dolazi zbog različitih uzroka, poput stresa i dehidracije, upale sinusa te gripe i infekcija, već spomenutog napora očiju zbog gledanja u računalo ili zbog toga što su osobi potrebne naočale za vid, a uzročnik može biti i vanjski utjecaj, poput neprozračenog ili zadimljenog prostora.

Glavobolju se može spriječiti i zdravom prehranom i hidracijom tijekom dana, koja uključuje minimalno šest čaša vode dnevno. Kada ste u uredu, pogotovo onom kojeg dijelite s više osoba, često ga tijekom radnog vremena i prozračite.

Migrena onemogućuje normalno funkcioniranje

Kao što je već napomenuto, migrena je vrlo jaka glavobolja, a od nje pate više žene nego muškarci. Brojke govore kako su čak 75 posto oboljelih od migrena žene, a jedan od razloga tome su hormonalne promjene do kojih dolazi zbog mjesečnice, trudnoće i menopauze. Ova jaka bol još se deklarira kao „napadaj“, a često se opisuje kao pulsirajuća bol na jednom dijelu glave. Simptomi variraju od osobe do osobe, no mnogi uz pojavu migrene osjećaju vrtoglavicu, mučninu, postaju vrlo osjetljivi na svjetlost, glasne zvukove, mirise i katkad dodir.

Migrena se može pojaviti, kao i glavobolja, zbog različitih uzroka. Na primjer, kod nekih se osoba može pojaviti zbog izloženosti jakoj svjetlosti, zbog promjene vremena, buke, nedostatka sna, pa čak i nakon konzumiranja nekih namirnica, poput sira, čokolade i vina.

Kod migrene si možete pokušati samostalno pomoći i akupresurom, na način da palcem pritišćete između obrva 7-10 sekundi.

Kako pobijediti glavobolju i migrenu?

  • pazite na prehranu – važno se zdravo hraniti
  • pazite na to da ste dovoljno hidrirani tijekom dana
  • pazite na kakvoću zraka u prostoriji
  • smanjite rizik od stresa
  • kada dođe do glavobolje ili migrene, pokušajte odspavati
  • pokušajte se malo razgibati kako bi se pojačao protok krvi
  • kako bol ne bi rasla, već kod prvih simptoma boli možete pokušati s paracetamolom koji će otkloniti glavobolje blagog do umjerenog intenziteta, no uvijek se možete posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom

Važno je napomenuti da postoji veliki broj uzroka i vrsta glavobolja i migrena i zbog toga se kod učestalih bolova važno obratiti liječniku te svakodnevno pratiti u kojim se trenucima javljaju bolovi te imaju li kakvih dodatnih simptoma. 

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo