Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti dječju pretilost?

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, u našoj je zemlji broj pretile djece udeseterostručen od sedamdesetih godina do danas.

Činjenica da je dječja pretilost uzela maha pokazuju podaci kako u predškolskoj dobi ima oko 11 posto pretile djece, a u školskoj i više.

Najčešće je riječ o prekomjernoj konzumaciji kalorija, a roditelji se pozivaju na promjenu stila života svojih mališana kako bi uspjeli spriječiti opasne bolesti svoje djece. Naime, istraživanja su pokazala kako se pretilost u dječjoj dobi samo povećava u odrasloj te tako osobu izlaže povišenom riziku od mnogih bolesti krvožilnog sustava, ali i raka.

Što možete učiniti za svoje mališane kako biste osigurali njihovu vitkost i zdravlje?

Više obroka manjih porcija

Istraživači Američke akademije pedijatrije ustanovili su kako česta konzumacija manjih obroka i zdravih grickalica tijekom dana može ukrotiti dječju glad i obuzdati želju za brzom hranom. Djeca koja su jela četiri do pet puta dnevno najmanje su bila sklona nakupljanju prekomjernih kilograma ili gojaznosti, objavili su u časopisu Pediatrics.

Servirajte na manjim tanjurima

Jedan način kako možete smanjiti veličinu porcije svog djeteta je da hranu servirate na manjim tanjurima i u manjim zdjelicama. U jednom istraživanju s 42 prvašića koji su sami sebi servirali ručak ustanovljeno je kako su djeca koja su jela iz tanjura male, dječje veličine pojela manje nego mališani koji su svoj ručak servirali na tanjurima za odrasle.

Ograničite vrijeme gledanja televizije

Stanite na kraj sjedilačkom načinu života, a on uključuje duge sata
provedene ispred televizora, za računalom i sl. I gledanje TV-a i video
igrice utječu na nakupljanje kilograma kroz vrijeme.

Ako obraćate pažnju na TV, ne obraćate pažnju na glad, a jednako tako
niste svjesni koliko grickalica jedete dok ste preokupirani radnjom
filma ili serije. Jedite isključivo u blagovaonici, ne ispred TV-a ili
računala.

Doručkujte kao kralj…

Doručak je najvažniji obrok dana, tvrde svi stručnjaci, a na vama je da tu naviku usadite svom kikiću.

Mnoge su studije pokazale vezu između redovitog doručkovanja i nižeg indeksa tjelesne mase te manje sklonosti nakupljanju suvišnih kilograma.

“Žitarice su sjajan izbor za doručak. Jednostavno se spremaju i djeci osiguravaju prijeko potrebne nutrijente. Djeca koja jedu integralne žitarice imaju višu razinu vitamina D, B3, B12, riboflavina, kalcija, željeza, cinka i kalija, objasnila je dr. Lana Frantzen, autorica studije objavljene u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo