Zdravlje

Zdravlje

Krajnici: izvaditi ih ili ne?

Izvaditi krajnike ili ne? Ovo je pitanje koje vječno muči roditelje, a svatko ima svoj savjet.

Najnovije finsko istraživanje može vam ponuditi savjet – izvadite ih! Naime, stručnjaci sveučilišta u Ouluu ustanovili su kako je upala grla čak 40 posto rjeđa kod osoba kojima su krajnici uklonjeni.

U studiju su bili uključeni finski pacijenti s ponavljajućim faringitisom (upalom grla): jedni su prošli operaciju uklanjanja krajnika (tonzilektomiju), dok su drugi još uvijek čekali svoj red na ovu operaciju. Stručnjaci su došli do zaključka kako je samo četiri posto ispitanika kojima su uklonjeni krajnici zatražilo pomoć liječnika zbog upale grla unutar pet mjeseci nakon operacije, usporedno sa 43 posto pacijenata koji su čekali svoj red.

Krajnici (tonzile ili mandule) specijalizirani su limfni čvorovi, smješteni u usnoj šupljini i ždrijelu, a predstavljaju dio imunološkog sustava. Kada se upale, krajnici postanu crveni i otečeni, a na njihovoj površini mogu biti vidljive i bijele točkice (gnojni iscjedak). Upalu prati grlobolja i otežano gutanje, a ponekad se mogu javiti oteknuti limfni čvorovi na vratu.

Upalu krajnika izazivaju i bakterije i virusi, a širenje bolesti je u pravilu kapljičnim putem (kašljanje i kihanje).

Najčešće indikacije za vađenje nepčanih krajnika učestale su ponavljajuće epizode akutnih upala (kliničke smjernice su da se tonzilektomija preporuči djeci i odraslima s pet ili više upala krajnika godišnje), te kronična upala krajnika obilježena kroničnim promjenama tkiva uz trajnu bolnost u tom području.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo