Zdravlje

Zdravlje

Ne čekajte upozorenja liječnika – SAD je najbolji trenutak za prestanak pušenja!

Foto: Shutterstock

Nikotinska ovisnost dugoročno je jedna od najštetnijih za naše zdravlje. Kažu da se pušač ostaje i nakon prestanka pušenja no to nije slučaj uz potporu okoline i promjenu navika.

Boris Gracin, dr. med., spec. psihijatar, subspecijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti,  Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za jadno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, kao voditelj „Škole nepušenja“ dijeli svoje iskustvo i savjete za uspješno odvikavanje od pušenja.

Koji profil ljudi vam dolazi na odvikavanje?

Demografska slika polaznika je mješovita, a broj prijavljenih ovisi uglavnom  o zastupljenosti u medijima. Uglavnom se radi o ljudima starosti između 35 – 60 godina, koji su dugogodišnji pušači i koji već imaju zdravstvene komplikacije pušenja.

Što motivira pušače da dođu sudjelovati u školi nepušenja?

Oko 1/3 pojedinaca koji eksperimentiraju cigaretama postaju redoviti pušači. Ovisnost o nikotinu je teška ovisnost s malom stopom pušača koji pokušavajući prestati pušiti to i trajno uspiju. Oko 2/3 pušača bi željelo prestati pušiti, 1/3 to i pokušava svake godine ali manje od njih 3% to i uspije.

Uglavnom dolaze zbog zdravstvenih problema prouzrokovanih pušenjem, kao što su kronična opstruktivna bolest pluća, kardiovaskularne bolesti i druge medicinske komplikacije pušenja. Također do izražaja dolaze financijski izdaci. Primjerice, prosječni pušač u Hrvatskoj popuši dnevno 30 – 40 cigareta i to je ovisno o cijeni cigareta iznosi oko 700 kn mjesečno, a na godišnjoj razini je to oko 9000 kn.

Imate li neke statističke podatke o uspješnosti programa?

Ovisno o grupi uspješnost varira između 40 i 60%.

Proživljavaju li pušači apstinencijsku krizu pri odvikavanju?

Svakako bi trebalo obratiti pažnju na simptome apstinencije koji se javljaju između 24-36 sati  i obično su prisutni oko tjedan dana od prestanka pušenja, a može biti i iznimno i duže – fizički simptomi. Dok psihološki simptomi traju od mjesec dana do godinu. Neki pušači nastavljaju pušiti da bi izbjegli simptome apstinencije – napetost, nervoza, nesanica, razdražljivost, poteškoće s koncentracijom, glavobolja, pojačan apetit, problemi s probavom uz jaku žudnju sa pušenjem. Taj osjećaj jake žudnje traje 2-3 minute i nakon toga prolazi. Tijekom škole nepušenja dajemo savjete kako se nositi s tim apstinencijskim simptomima, kako ih olakšati, kako postupati. Oni su brojni i svatko ih prilagođava svojim potrebama.

A što je s psihološkim aspektom odvikavanja od pušenja?

Osoba razvije čitav niz uvjetovanog ponašanja vezanog uz pušenje – želja za cigaretom povezuje se sa svakodnevnim situacijama, ritualima i navikama i čini sastavni dio svakodnevnog radnog, osobnog i socijalnog funkcioniranja pušača sa ciljem da se postigne ugoda. Psihološka ovisnost kod duhana dosta dugo traje, mjesecima pa možemo reći i godinama.  Čovjek se treba naučiti zamijeniti to štetno i loše prilagođeno ponašanje drugim, kvalitetnijim i zdravijim ponašanjem.

Koji faktori određuju uspjeh, a koji neuspjeh u pokušaju odvikavanja?

Koliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja ovisi o motivaciji za prestanak, o stupnju ovisnosti o cigaretama,  kao i o potpori koju dobije za vrijeme odvikavanja od pušenja.

Samo čvrsta odluka da uživate u prednostima nepušenja može vam pomoći na putu da postanete i ostanete nepušač. To su u prvom redu tjelesne prednosti (npr. bolje se tjelesno osjećate), društvene (npr. više vremena imate za obitelj i prijatelje), emocionalne (npr. jačanje samopouzdanje i samopoštovanja) i financijske (imat ćete više novca).

Osobe bilo koje dobi koje već imaju zdravstvenih problema vezanih za pušenje još uvijek mogu imati značajnu korist prestankom pušenja.

Svaki prestanak pušenja donosi zdravstvenu dobrobit svim pušačima ubrzo (nekoliko sati ili dana) nakon prestanka pušenja ili nakon nekoliko godina: unutar 20 minuta – opada broj otkucaja srca i krvni tlak; nakon 12 sati – razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalu, 2-12 tjedna – cirkulacija je poboljšana a plućna funkcija povećana, 1-9 mjeseci – smanjuje se kašalj i kratkoća disanja, nakon jedne godine – rizik nastanka koronarne srčane bolesti smanjen je napola u odnosu na pušača, nakon 5 godina – rizik nastanka moždanog udara smanjen je, nakon 10 godina – rizik od raka pluća smanjen je napola u odnosu na pušače te opada i rizik za rak usne šupljine, grkljanja, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače, nakon 15 godina – rizik za koronarnu srčanu bolest izjednačen je riziku nepušača

Može li se ovisnosti o pušenju riješiti samostalno ili je nužno potrebno potražiti stručnu pomoć?

Osoba može i sama prestati pušiti, ali se pokazalo se da za prestanak pušenja mogu biti učinkovite i kratke terapijske intervencije, poput savjeta liječnika, kratka motivacijska intervencija, individualne konzultacije i savjetovanje preko telefonske linije pomoći, u novije vrijeme preko mobilnih aplikacija te u iznimnim slučajevima i farmakoterapija, ali su još učinkovitije pokazale intenzivne bihevioralne intervencije, primjerice grupna terapija.

Cilj programa Škole nepušenja je omogućiti zainteresiranim pušačima koji žele prestati pušiti pružiti profesionalnu pomoć.  Broj polaznika Škole je ograničen, od 8 – 12 ( maksimalno 15) polaznika.  Škola traje 5 dana uzastopce u trajanju od dva sata.

Evaluacija uspješnosti programa (putem telefona) provodi se nakon tri i nakon šest mjeseci po završetku Škole kada se smatra da su svi polaznici nepušači.

Škola nepušenja provodi se kontinuirano tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u  Zagrebu, Mirogojska 16, kontakt telefon: 01/3830066.

Pročitajte što se vašem tijelu događa kad prestanete pušiti.

Foto: Shutterstock

J. P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo